Przecier z mango w puszce można kupić w każdym hinduskim sklepie. Zwykle kupuję w sklepie Mayrui, choć ostatnio pojawiło się wokół nas sporo sklepów hinduskich i w sumie wszystkie mi się podoją. Nie mam ulubionego przecieru - każdej firmy był równie dobry. Można użyć również przecieru mrożonego, dostępnego w różnych sklepach etnicznych - ja kupuję akurat w meksykańskim. Można też samemu zmiksować blenderem dojrzałe mango. Każda metoda jest dobra.
2 szklanki maślanki lub kefiru (Bulgarian buttermilk, kefir wiejski, maślanka)
przecier z mango (mango pulp) - około 1/2 szklanki - zazwyczaj używam Kesar lub Alphonso
1/2 limonki
szczypta kardamonu
Zmieszać zimną maślankę z przecierem z mango ochłodzonym w lodówce. Dodać sok z limonki. Gdyby mango lassi było zbyt słodkie, dodać ciut więcej maślanki.
Rozlać do szklanek i delikatnie posypać z wierzchu odrobiną kardamonu.
No comments:
Post a Comment