500 g mąki
250 ml mleka
60 g świeżych drożdży
5 żółtek
100 g masła
150 g cukru
bakalie - rodzynki, skórka pomarańczowa
120-150 g mąki zalać wrzącym mlekiem i starannie rozetrzeć, by nie powstały grudki. Odstawić do przestygnięcia.
Drożdże rozrobić z ociupiną ciepłej wody, łyżką mąki i łyżką cukru. Kiedy "ruszą", dodać je do zaparzonej mąki i odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać do zaczynu żółtka, pozostały cukier i mąkę. Wyrabiać ręcznie lub mikserem o końcówce haka, stopniowo dodając rozpuszczone, letnie masło. Dodać bakalie. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy i przykryte ściereczką odstawić do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 350F do tzw. suchego patyczka. Polać lukrem zrobionym z cukru pudru zmieszanego z ociupiną soku cytrynowego i wody.