April 20, 2014

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa jest jednym z tych dań, które kojarzą mi się i z Wielkanocą, i z Bożym Narodzeniem. Sałatka na święta po prostu musi być. Każda sałatka jest inna, bo każdy ma swoje ulubione proporcje. Albo też daje składniki na przysłowiowe oko. Sałatka doskonale komponuje się smakowo z wędlinami i pasztetem. Jako dziecko, po świętach Bożego Narodzenia, kiedy dorośli poszli do pracy, a dzieci jeszcze miały ferie, lubiłam jeść na śniadanie kanapki z domowym pasztetem, sałatkę, a wszystko popijać ciepłym kakao. Całość dopełniała cisza w domu i czytanie przy jedzeniu książki znalezionej pod choinką. Rozkosz! 

Dobra sałatka musi być dość drobno pokrojona. W naszym domu najlepiej to robi pan domu. I stąd przypadł mu zaszczyt krojenia składników sałatek. Proporcje, przygotowanie składników, dosmakowywanie to moja domena, ale krojenie nie. Nie mam cierpliwości tak drobniutko kroić, a przez lata się przyzwyczaiłam do tego stylu sałatki. Sałatkę najlepiej jest zrobić na dzień przed podaniem, gdyż wszystkie składniki "przegryzą się". Cebula nie będzie tak ostra, a doda smaku. 


6 jajek
1 lb/450 g marchewki marchewki

1/2 lb/230 g pietruszki lub pasternaku w korzeniu 

1/2 lb/230 g selera w korzeniu
5-6 ogórków kiszonych - najlepiej swojej roboty
1 puszka drobnego groszku zielonego (14 oz)
2 kwaśne jabłka - Granny Smith ok. 1.1 lb/500 g
1 średnia cebula
100- 150 ml majonezu
sól
pieprz


Jajka ugotować na twardo. Marchewkę, pietruszkę i selera ugotować - można w wywarze mięsnym, a można po prostu w lekko osolonej wodzie. Warzywa nie powinny być zbyt miękkie, gdyż rozmażą się w sałatce. Jabłko obrać. Wszystkie składniki posiekać na drobną kostkę.  Dodać groszek odsączony z płynu. Wszystkie delikatnie wymieszać dodając stopniowo majonez. Posolić według smaku. 

Przechowywać w lodówce w misce przykrytej folią.

Uwagi dodatkowe

  • Warzywa nie powinny być zbyt miękkie po ugotowaniu. Dlatego najczęściej najpierw do gorącej wody wkładam selera pokrojonego na ćwiartki, następnie przekrojoną pietruszkę/pasternak, a na końcu marchewkę, również przekrojoną na pół. 
  • Ogórki, jeśli mają zbyt twardą skórkę można obrać przed krojeniem.
  • Majonezu należy dodać według swoich upodobań - jedni wolą sałatkę bardziej suchą, inni wilgotniejszą. Ja często dodaję najpierw tyle, by "związać" nim sałatkę, a przed podaniem dodaję ciut więcej. 
  • Do krojenia warzyw polecam krajalnicę do warzyw, a do jajek szatkownicę do jajek, którą można je kroić na plasterki i w kostkę. 






Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment