April 26, 2014

Bułeczki z parówkami

Parówki podobno powinno się wyrzucić z jadłospisu dzieci. Pewnie tak, ale ... Wcale nie jest to takie proste, zwłaszcza, że dzieci chętnie je wcinają. I same, i w tych bułeczkach. A szczerze mówiąc to z dwojga złego wolę, by dzieci zjadły takie bułeczki z parówkami niż opychały się jakimiś paskudztwami. Bułeczki są zrobione z przepisu na bułeczki nadziewane pieczarkami . Można też je zrobić i z tego na bułeczki z kapustą i grzybami, choć przyznam, że ja zdecydowanie preferuję ten przepis.   

600 g mąki pszennej 
375 ml letniej wody 
12 g suchych drożdży 
1.5 łyżeczki cukru 
1.5 łyżeczki soli 
3 łyżki oleju lub oliwy
1 rozbełtane jajko lub kilka łyżek śmietany do posmarowania

małe parówki lub kiełbaski koktajlowe

Opcjonalnie: ser żółty

Do miski miksera wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Dolać wodę i w olej/oliwę. Przy pomocy mieszadła-haka wyrabiać ciasto.  Ciasto powinno z łatwością odchodzić od ręki i boków miski. Jeśli nie, można podsypać łyżkę lub dwie mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.  

Po tym czasie ciasto zagnieść, a następnie odrywać kawałki ciasta i rozpłaszczać w ręku na placuszki. Na każdym placuszku kłaść po dwie parówki/kiełbaski oraz ser żółty, jeśli go używamy, a następnie dobrze zaklejać. Układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia (parchment paper) sklejeniem do dołu. 

Uformowane bułeczki zostawić w ciepłym miejscu na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować rozbełtanym jajkiem/śmietaną.  Ja zwykle wstawiam bułeczki do nienagrzanego piekarnika, a po 25-30 minutach nastawiam go.  Gdy rośnie w nim temperatura, bułeczki jeszcze ciut dorastają, a jak piekarnik nagrzeje się do właściwej to się pieką. Piec ok. 20 minut w temperaturze 360 F/180 C. Gdyby za szybko się zarumieniały, przykryć w czasie pieczenia folią aluminiową.




Uwagi dodatkowe
  • Bułeczki można zrobić w oparciu o mrożone bułeczki Texas Rolls albo Dinner Rolls. Wówczas należy je rozmrozić i pozwolić im podwoić objętość. Dalej postępować jak przy bułeczkach robionych samemu. 



Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment