600 g mąki pszennej
375 ml letniej wody
12 g suchych drożdży
1.5 łyżeczki cukru
1.5 łyżeczki soli
3 łyżki oleju lub oliwy
1 rozbełtane jajko lub kilka łyżek śmietany do posmarowania
Do miski miksera wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Dolać wodę i w olej/oliwę. Przy pomocy mieszadła-haka wyrabiać ciasto. Ciasto powinno z łatwością odchodzić od ręki i boków miski. Jeśli nie, można podsypać łyżkę lub dwie mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Uwagi dodatkowe
małe parówki lub kiełbaski koktajlowe
Opcjonalnie: ser żółty
Po tym czasie ciasto zagnieść, a następnie odrywać kawałki ciasta i rozpłaszczać w ręku na placuszki. Na każdym placuszku kłaść po dwie parówki/kiełbaski oraz ser żółty, jeśli go używamy, a następnie dobrze zaklejać. Układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia (parchment paper) sklejeniem do dołu.
Uformowane bułeczki zostawić w ciepłym miejscu na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować rozbełtanym jajkiem/śmietaną. Ja zwykle wstawiam bułeczki do nienagrzanego piekarnika, a po 25-30 minutach nastawiam go. Gdy rośnie w nim temperatura, bułeczki jeszcze ciut dorastają, a jak piekarnik nagrzeje się do właściwej to się pieką. Piec ok. 20 minut w temperaturze 360 F/180 C. Gdyby za szybko się zarumieniały, przykryć w czasie pieczenia folią aluminiową.
- Bułeczki można zrobić w oparciu o mrożone bułeczki Texas Rolls albo Dinner Rolls. Wówczas należy je rozmrozić i pozwolić im podwoić objętość. Dalej postępować jak przy bułeczkach robionych samemu.
No comments:
Post a Comment