April 11, 2014

Pieczony łosoś

Łosoś chyba najelpiej wychodzi w wersji pieczonej lub grillowanej. Można go piec bez niczego, a można najpierw doprawić go ziołami prowansalskimi i sokiem z cytryny. 

Rewelacyjnie komponuje się z serami pleśniowymi typu blue cheese czy gorgonzola. Stopionyser tworzy chrupiącą skorupkę, pod którą kryje się łosoś. Do takiej kombinacji niewiele już trzeba - ryż ugotowany na sypko i prosta sałatka lub surówka z grapefruita. Lub też farfalle z czterema serami.

1 płat sfiletowanego łososia - mniej więcej 1-1.5 lb
1 łyżka ziół prowansalskich
sok z jednej cytryny 
ser pleśniowy - pokruszony lub pokrojony na plastry
Na minimum 2-3 godziny przed pieczeniem ułożyć łososia na natłuszczonej formie do pieczenia. Posypać go ziołami prowansalskimi i solą oraz skropić sokiem z cytryny. 
Rozgrzać piekrarnik do 425F. Do gorącego piekarnika wstawić łososia i piec go około 15-20 minut. Podawać z ryżem basmati ugotowanym na sypko.










Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment