Co roku obiecywałam sobie zrobić mazurki i co roku jedynie dzieci je robią. I to nawet nie moje dzieci, a moi uczniowie. 😉 To znaczy dla nas, robią moje, a moi uczniowie robią dla siebie. I w sumie dobrze, bo najprostsze mazurki są idealne dla dzieci do dekorowania. Na lekcji przed świętami, z moją klasą robimy mazurki - ja szykuję dla dzieci spody z mojego sprawdzonego przepisu na babeczki, tarty i quiche i przynoszę potrzebne do dekoracji składniki - nutellę, masę krówkową, bakalie, cukierki - a dzieci to potem wykorzystują robiąc mazurki według swego upodobania. Jest z tym cała masa radości, bo nikt nikogo nie krytykuje, nutelli, którą praktycznie wszyscy uwielbiają jest w bród. Co ciekawe, każdego roku, niezależnie od grupy dzieci powtarza się ta sama historia - dekorowanie przynajmniej jednego mazurka zaczyna się od układania wzorku, a kończy wielką cukrową abstrakcją. Tego dnia, na tej części lekcji jest nie tylko słodko, ale i wesoło. Nic więc dziwnego, że na ten dzień w szkole, moja klasa zawsze czeka.
2 żółtka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 pałki/330 g masła
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki krupczatki
2-3 łyżki gęstej śmietany
1 szklanka cukru
Nadzienie i dekoracja
nutella
M&Mki - zwykłe lub z orzeszkami
migdały
migdały
orzechy
rodzynkimorele suszone
cokolwiek podsunie nam wyobraźnia
Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Ciastem cienko (ciasto rośnie!) wylepić płaską formę, w której będziemy piec mazurki. Piec w temp. 370F ok. 15 minut lub aż ciasto zrobi się jasno brązowe.
Spód ostudzić. Posmarować nutellą lub masą krówkową, po czym udekorować jak tylko podsunie nam wyobraźnia.
Uwagi dodatkowe
- Mąkę krupczatkę spokojnie można zastąpić zwykłą mąką, mąką pszenną razową (whole wheat flour) lub mąką razową do ciast (Pastry flour whole wheat)
No comments:
Post a Comment