Zaczyn
4 oz / 1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki suchych drożdży
5 oz / 1 szklanka mąki
Ciasto zasadnicze
17 oz wody
1 łyżeczka suchych drożdży
Zaczyn
4 szklanki mąki
2 łyżeczki soli
4 oz / 1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki suchych drożdży
5 oz / 1 szklanka mąki
Ciasto zasadnicze
17 oz wody
1 łyżeczka suchych drożdży
Zaczyn
4 szklanki mąki
2 łyżeczki soli
Drożdże rozrobić w wodzie. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Wyrobić ręką kilka razy, przykryć folią i zostawić na 8 godzin lub na noc.
Następnego dnia dodać zaczyn do wody i drożdży, po czym lekko rozmieszać wszystko. Dosypać mąkę i sól. Wyrabiać - najlepiej mikserem na najszybszych obrotach, używając końcówki haka - około 10* minut. Mikser warto mieć na oku, bo przy tej prędkości lubi się przemieszczać po blacie. Nakryć folią i zostawić do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto potroi swą objętość, podzielić je na dwie części. Z każdej uformować bochenek chleba. Można też każdą część pokroić na kawałki - bułeczki. Ułożyć na formie wyłożonej papierem i zostawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 410 F/205 C aż będą lekko brązowe.
* w oryginalnym przepisie było zalecane wyrabianie przez 15-17 minut; nie uważam by było to konieczne, a ryzykuje się przegrzaniem miksera.
No comments:
Post a Comment