Jeśli wolimy krupnik wegetariański, spokojnie można pominąć mięso. Wszak krupnik oryginalnie właśnie taki był - bez mięsa, oparty na warzywach i kaszy. Polecam krupnik na najdrobniejszej kaszy - jest znacznie delikatniejszy niż ten robiony na grubych kaszach typu pęczak
1 szklanka zielonego groszku
1/2 pora
2-3 łodygi selera naciowego
2 średnie marchewki
8-10 łyżek drobnej kaszy
100-150 g kurczaka - można pominąć w wersji wegetariańskiej
sól
koperek
natka pietruszki
2-3 łyżki śmietany
Kaszę zalać 2 litrami wrzącej wody. Dodać drobno pokrojone mięso. Zagotować, po czym zmniejszyć ogień. Dodać groszek oraz drobno pokrojone warzywa. Doprawić solą oraz koperkiem i pietruszką. Kiedy wszystkie składniki zmiękną delikatnie wmieszać śmietanę, chyba że wolimy wersję niezabielaną. Gdyby zupa była zbyt gęsta, można rozrzedzić ją dodając więcej wody.
1/2 pora
2-3 łodygi selera naciowego
2 średnie marchewki
8-10 łyżek drobnej kaszy
100-150 g kurczaka - można pominąć w wersji wegetariańskiej
sól
koperek
natka pietruszki
2-3 łyżki śmietany
Kaszę zalać 2 litrami wrzącej wody. Dodać drobno pokrojone mięso. Zagotować, po czym zmniejszyć ogień. Dodać groszek oraz drobno pokrojone warzywa. Doprawić solą oraz koperkiem i pietruszką. Kiedy wszystkie składniki zmiękną delikatnie wmieszać śmietanę, chyba że wolimy wersję niezabielaną. Gdyby zupa była zbyt gęsta, można rozrzedzić ją dodając więcej wody.
No comments:
Post a Comment