Pojawia się coraz więcej świeżych warzyw. Wszędzie są już świeże szparagi, młoda marchewka, kartofle czy fasolki. Niektóre lokalne, a inne jeszcze z Kalifornii. Nie zmienia to faktu, że chce się już robić lekkie wiosenne dania. A w nich przemycić to, czego inaczej dzieci nie zjedzą.
ok. 10 szparagów
20 dag żółtej fasolki
15 dag groszku
3-4 marchewki
3 łodygi selera naciowego
1/2 pora
2 średnie kartofle
2 udka kurczacze
koperek
pietruszka
sól
śmietaną
Mięso pokroić na drobne kawałki. Włożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować. Szparagi i fasolkę pokroić na drobne kawałki - mniej więcej 2 cm i dodać do garnka z wywarem i mięsem. Gotować ok. 10 minut, po czym dodać groszek, kartofle pokrojone w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić na drobną kostkę. Selara i pora pokroić na cieknie kawałki. Dodać do zupy. Doprawić solą.
Gotować ok. 15-20 minut. Zabielić śmietaną i dosypać sporo koperku.
No comments:
Post a Comment