February 12, 2017

Zupa z soczewicy z kaszą jaglaną

Zupa z soczewicy to dla nas nie nowość. Jemy ją od jakiegoś czasu, a z racji dużej ilości błonnika, nazywamy ją szczoteczką. Jakiś czas temu usłyszałam zachwyty na temat zupy z soczewicą i z kaszą jaglaną. W domu, w którym krupnik jest jedną z bardziej lubianych zup, warto było spróbować taką kombinację smakową. A gdy za oknem zima, taka sycąca zupa jest idealna. Choć niektórzy dodatkowo wzmacniają to pajdą domowego chleba.
Taką zupę łatwo przygotować również i w wersji wegańskiej i jest naprawdę pyszna. Zastąpienie bulionu wodą zupełnie jej nie przeszkadza. 


250 g soczewicy
8 łyżek kaszy jaglanej
2 marchewki
1 cebula
2 patyczki selera naciowego
1 (400 g) puszka pomidorów w kawałkach (diced tomato)
sól, pieprz, majeranek
2.5 l bulionu lub wody

Opcjonalnie:
2 plasterki boczku
sok z 1 cytryny
śmietana

Jeśli używamy boczek, pokroić go na drobniutkie kawałki. Cebulę posiekać na kostkę i przesmażyć z boczkiem lub po prostu zeszklić na 1 łyżce oleju. Dodać drobno posiekaną marchewkę i selera. Dodać soczewicę i chwilę smażyć, po czym dodać kaszę i zalać bulionem lub wodą. Gotować na małym ogniu, aż soczewica i kasza będą miękkie. Pomidory posztkować na mniejsze kawałki, po czym dodać do zupy. Gotować 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem oraz - jeśli ktoś chce - sokiem z jednej cytryny. Podawać samą lub z łyżką śmietany. 





Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment