Taką zupę łatwo przygotować również i w wersji wegańskiej i jest naprawdę pyszna. Zastąpienie bulionu wodą zupełnie jej nie przeszkadza.
250 g soczewicy
8 łyżek kaszy jaglanej
2 marchewki
1 cebula
2 patyczki selera naciowego
1 (400 g) puszka pomidorów w kawałkach (diced tomato)
sól, pieprz, majeranek
2.5 l bulionu lub wody
Opcjonalnie:
2 plasterki boczku
sok z 1 cytryny
śmietana
Jeśli używamy boczek, pokroić go na drobniutkie kawałki. Cebulę posiekać na kostkę i przesmażyć z boczkiem lub po prostu zeszklić na 1 łyżce oleju. Dodać drobno posiekaną marchewkę i selera. Dodać soczewicę i chwilę smażyć, po czym dodać kaszę i zalać bulionem lub wodą. Gotować na małym ogniu, aż soczewica i kasza będą miękkie. Pomidory posztkować na mniejsze kawałki, po czym dodać do zupy. Gotować 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem oraz - jeśli ktoś chce - sokiem z jednej cytryny. Podawać samą lub z łyżką śmietany.
No comments:
Post a Comment