Bardzo delikatne i bardzo dobre roladki z piersi drobiowych - w moim przypadku były to piersi indyka. Przyprawy i dodatki nadają im posmaku kuchni włoskiej. Zarówno przygotowanie, jak i pieczenie nie zabiera dużo czasu. Zanim na dobre skończyliśmy obiad, były już prośby domowników o powtórkę. A to chyba najlepsza rekomendacja.
500 g piersi z kurczaka lub indyka
pesto
ser żółty
2 jajka
bułka tarta
parmezan
suszony czosnek granulowany
Piersi umyć i przekroić wzdłuż. Jeśli są zbyt grube, delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Każdą posmarować pesto, a następnie ułożyć ser. Zwinąć w roladkę.
Jajka rozbełtać. Bułkę i parmezan w proporcji 1;1 wymieszać. Każdą roladkę obtoczyć w jajku, a następnie w bułce. Układadać w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu, tak by w czasie pieczenia roladka się nie rozłożyła. Naczynia nie trzeba dodatkowo smarować tłuszczem, gdyż w czasie pieczenia z roladek wypłynie tłuszcz z pesto, a najpewniej i troszkę sera.
Piec ok. 20-25 minut w piekrarniku nagrzanym do ok. 420 F/220 C
No comments:
Post a Comment