February 08, 2017

Cukinia ze szpinakiem

Szpinak swego czasu nie wzbudzał mojego zachwytu. Ale też i mało kto mógł zachwycić się zielonoburą paciają. Co tu dużo mówić - był to postrach wszelkich stołówek szkolnych, przedszkolnych i kolonijnych. Nie przyszłoby mi wtedy do głowy, że nadejdzie taki czas, gdy szpinak mi zasmakuje - szczególnie w tej wersji z cukinią i dużą ilością czosnku. 



ok. 1000 g cukinii - żółtej i zielonej
ok. 100-150 g liści świeżego szpinaku
5 ząbków czosnku
2 łyżki oliwy/oleju - użyłam oliwę z awokado
2 łyżki śmietany kremówki (można pominąć w wersji wegańskiej)
sól
pieprz

Cukinię umyć i wraz ze skórą zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W dużym rondlu usmażyć posiekany lub przepuszczony przez praskę czosnek. Dodać cukinię, posolić  i dusić ok. 5 minut. Dodać szpinak i dusić kolejne 5 minut. Doprawić śmietaną, solą i pieprzem do smaku. 




Print Friendly and PDF