February 11, 2022

Łosoś pieczony z cytrusową salsą

Nie ma nic bardziej mylnego niż przekonanie, że salsa musi być pomidorowa. Salsa to po prostu sos, czyli można zrobić z czego się chce. W sezonie letnim, gdy lokalne warzywa i owoce aż się proszą na stół, robiłam ją z brzoskwiniami i pomidorami. Była też i salsa z mango - rewelacyjna. Czemu więc nie zrobić jej z cytrusów, których teraz mamy do wyboru, do koloru! Do tego kilka pikantniejszych dodatków dla zbalansowania smaku pomarańczy i voilá! Mamy gotowy dodatek do obiadu. Do tego łosoś pieczony - krótko, w wysokiej temperaturze, by wszystko co najlepsze w nim zostało. Soczysty, a na brzegach lekko chrupiący. Obok łososia upieczony bukiet młodych szparagów - z dodatkiem soli i czosnku. Obiad szybki w przygotowaniu. Świetny na zwykły dzień, i na specjalną okazję. A jeśli komuś nie pasuje, to niech żałuje i głoduje. 😉

Łosoś
Filet z łososia
Olej lub oliwa z oliwek
3-4 łyżki soku z cytryny
1- 1.5 łyżeczki ziół prowansalskich
sól

Salsa
2 pomarańcze
otarta skórka z jednej pomarańczy
1 limonka
2 łyżki oliwy z oliwek
4 gałązki młodej dymki (green onions) lub 1/2 małej czerwonej cebuli 
natka kolendry - ok. 2 łyżek posiekanych listków
łyżka listków świeżej mięty
sól i płatki chilli do smaku


Przygotować salsę. Pomarańcze dokładnie umyć. Z jednej obetrzeć na drobnej tarce skórkę, a drugą obrać. Każdy segment pomarańczy okroić najlepiej jak tylko możemy z wszelkich błonek. Cząstki włożyć do miski. Dodać drobno pokrojoną cebulę dymkę lub fioletową cebulę oraz listki mięty. Wlać sok wyciśnięty z limonki i oliwę z oliwek. Dodać około 2 łyżek posiekanej natki kolendry. Doprawić solą i płatkami chilli według własnych upodobań smakowych. Odstawić na pół godziny do lodówki. 

Przygotować filety łososia do pieczenia. Łososia umyć i wytrzeć. Na dnie naczynia do pieczenia rozsmarować olej lub oliwę. Ułożyć łososia, delikatnie posolić, według swoich upodobań, polać sokiem z cytryny i posypać ziołami.

Piekarnik rozgrzać do 425 F / 220 C. Do nagrzanego piekarnika wstawić łososia i piec ok. 15 minut. Upieczonego łososia podawać z salsą i innymi dodatkami, takimi jak ryż czy couscous lub couscous z kalafiora




 



Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment