2 średnie czerwone papryki
150 g orzechów włoskich
1 łyżeczka kuminu
1 ząbek czosnku
sól do smaku
1 łyżeczka kuminu
1 ząbek czosnku
sól do smaku
Do przybrania - natki pietruszki, rozdrobnione orzechy, pestki dyni, ziarenka sezamu
Piekarnik rozgrzać do 400 F/200 C.
Paprykę umyć i piec w całości przez około 20 minut, po czym odstawić do ostudzenia. Kiedy paprykę można już trzymać w ręku, obrać ją ze skórki i wyczyścić z gniazd nasiennych.
W misce lub kielichu blendera umieścić gotową paprykę, czosnek, orzechy i kumin. Zmiksować, a następnie doprawić solą według swojego smaku. Przełożyć do miseczki, posypać drobno pokrojoną pietruszką i orzechami lub ziarenkami. Podawać z chipsami lub warzywami - marchewką lub selerem naciowym pokrojonymi w słupki. Pastę można też serwować na pieczywie - najlepiej ciemnym, z dużą ilością ziarenek.
No comments:
Post a Comment