3 buraczki z botwinką
2 l kefiru lub maślanki
1/2 l wody
2 l kefiru lub maślanki
1/2 l wody
2 łyżki śmietany kremówki
sok z buraczków dobrej jakości lub zakwas buraczany
koperek
szczypiorek
1 duży lub 2-3 mniejsze ogórki
sól do smaku
jajka ugotowane na twardo
Opcjonalnie - drobno pokrojona rzodkiewka
Przygotować chłodnik z botwinki. Buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę. Liście i łodygi - około 1/3, tych najładniejszych - drobno pokroić. Całość włożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować, a następnie gotować ok. 5 minut, by warzywa zmiękły. Dodać sok i odrobinę soli do smaku. Dodać śmietanę i ostudzić.
sok z buraczków dobrej jakości lub zakwas buraczany
koperek
szczypiorek
1 duży lub 2-3 mniejsze ogórki
sól do smaku
jajka ugotowane na twardo
Opcjonalnie - drobno pokrojona rzodkiewka
Do schłodzonej zupy dodać sok z buraków lub zakwas, posiekany koperek, szczypiorek i drobno pokrojone ogórki, a następnie dolać kefir lub maślankę i zmiksować całość blenderem. Podawać bardzo zimny.