3 buraczki z botwinką
2 l kefiru lub maślanki
1/2 l wody
2 l kefiru lub maślanki
1/2 l wody
2 łyżki śmietany kremówki
sok z buraczków dobrej jakości lub zakwas buraczany
koperek
szczypiorek
1 duży lub 2-3 mniejsze ogórki
sól do smaku
jajka ugotowane na twardo
Opcjonalnie - drobno pokrojona rzodkiewka
Buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę. Liście i łodygi - około 1/3, tych najładniejszych - drobno pokroić. Całość włożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować, a następnie gotować ok. 5 minut, by warzywa zmiękły. Dodać sok i odrobinę soli do smaku. Dodać śmietanę i ostudzić.
sok z buraczków dobrej jakości lub zakwas buraczany
koperek
szczypiorek
1 duży lub 2-3 mniejsze ogórki
sól do smaku
jajka ugotowane na twardo
Opcjonalnie - drobno pokrojona rzodkiewka
Do schłodzonej zupy dodać sok z buraków lub zakwas, posiekany koperek, szczypiorek i drobno pokrojone ogórki, a następnie dolać kefir lub maślankę i dobrze wszystko schłodzić. Podawać zimne z pokrojonymi na ćwiartki jajkami ugotowanymi na twardo i drobno posiekaną rzodkiewką.
Uwagi dodatkowe
- Śmietanę można pominąć, choć według mnie nadaje ona delikatnego smaku. Ja często po prostu "wypłukuję" chłodnikiem butelkę po kremówce.
- Ogórki - można wykorzystać każde - i te szklarniowe, "węże", małe perskie czy też takie gruntowe
- Sok lub zakwas buraczany nadają nie tylko wspaniały smak, ale i piękny kolor. Tego dodatku nie pobije nic. Jeśli nie mam zakwasu, dodaję kupny sok z buraków (Just beets z Trader Joe's).
- Koperek - według mnie, im więcej tym lepiej, oczywiście w granicach rozsądku. U mnie na taką porcję zwykle schodzi około 1/2 szklanki posiekanego koperku. Celowo nie podaję ilości w pęczkach, bo pęczek pęczkowi nierówny.
No comments:
Post a Comment