To mięso bardzo mnie zaskoczyło smakowo, choć sam jego wygląd sprawił, że chciałam spróbować zrobić je. Przygotowuje się je bardzo prosto i nie potrzebne są żadne egzotyczne przyprawy. Gęsty sos, który pod koniec przygotowywania mięsa pokrywa jego powierzchnię cieniutką warstwą, powstaje sam w czasie gotowania. Naprawdę warto spróbować.
4 lb wieprzowiny - żeberka, nietłusta łoptaka
1 cebula
1 szalotka lub dymka ze szczypiorem
10 ząbków czosnku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
sól do smaku
3 szklanki wody
1 szklanka soku pomarańczowego
Wieprzowinę pokroić na mniejsze kawałki. Natrzeć zmiażdżonymi 5 ząbkami czosnku i posypać kminem. Zostawić na kilka godzin. Następnie ułożyć mięso w dość dużym płaskim rondlu. Dodać pokrojoną na kawałki cebulę i szalotkę lub dymkę oraz pozostałych 5 ząbków czosnku w całości. Zalać wodą i gotować aż do jej wyparowania. Wówaczas dodać sok pomarańczowy i gotować aż wyparuje. Mięso należy mieszać, tak by się nie przypaliło, się przyrumieniło.
Inspiracja: Laylita.com
No comments:
Post a Comment