Małe pomidorki - jednokolorowe lub w różnych kolorach
Mozarella - użyłam marynowaną w oliwie z przyprawami z Trader Joe's
Papryka marynowana - grillowana
Bazylia - świeże listki
Oliwa z oliwek - wykorzystuję tą, w której była mozarella
Opcjonalnie - ocet balsamiczny
Pomidorki pokroić na pół. Mozarellę pokroić na małe kawałki - lub jeśli się używa takiej w kształcie małych kuleczek, to również na pół. Kilka listków bazylii pokroić na cienkie paseczki. Paprykę pokroić na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Pokropić lekko oliwą - dosłownie odrobiną, bo sałatka ta nie powinna ociekać tłuszczem. Jeśli wolimy wersję nieco kwaśniejszą, to dodatkowo można użyć octu balsamicznego, choć według mnie papryka daje wystarczająco dużo kwaśności.

No comments:
Post a Comment