Jak to bywa w przypadku chlebów na zakwasie, wymaga on głównie wiele cierpliwości w oczekiwaniu na jego wyrośnięcie. Nieco więc zmodyfikowałam proces przygotowania chleba, zwyczajnie z braku czasu. Na szczęście nie wpłynęło to na jego walory smakowe.
Zaczyn
30g zakwasu
10g mąki żytniej
90g wody
Zasadnicze ciasto na chleb
800g mąki pszennej
50g mąki żytniej
450g* wody
1 łyżka soli
cały zaczyn
Opcjonalnie
1/4 łyżeczki suszonych drożdży (jeśli chcemy przyspieszyć jego rośnięcie)
Tłuszcz i otręby do formy
* może być potrzebne więcej
Po południu/wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie przygotować zaczyn mieszając wszystkie jego składniki. Miskę z zaczynem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 12-16 godzin.
Następnego dnia wyrobić mikserem wszystkie składniki zasadniczego ciasta na chleb (oprócz soli i zaczynu). Miskę z ciastem nakryć i odstawić w ciepłe miejsce. Po godzinie dodać sól i zaczyn, a następnie dobrze wyrobić. Miskę nakryć i odstawić do wyrośnięcia w misce na około 5 godzin. W czasie rośnięcia, ciasto dwa razy złożyć.
Ciasto przełożyć do formy posmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami na ostateczne wyrośnięcie bochenków. Można też uformować z niego 2 spore bochenki. Przyznam się, że zupełnie uciekło mi z głowy wstępne wyrastanie i składanie ciasta - mój chleb od razu przełożyłam do formy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 440F (227 C). Ponieważ piekłam w garnku rzymskim (naczyniu kamiennym), najpierw wstawiłam je przykryte, a po ok. 20 minutach odkryłam na kolejne 30-35 minut pieczenia. Dzięki temu, chleb jeszcze odrobinę podrósł w czasie pieczenia, następnie zarumienił się i powstała na nim chrupiąca skórka.
Inspiracja: Jeffrey Hamelman Bread: A Baker's Book of Techniques and Recipes

Oh sprobowalabym chlebka...
ReplyDeleteWitam, czy garnek trzeba nagrzac, czy wstawia sie do podgrzanego/nagrzanego garnka?
ReplyDeleteNie wygrzewałam garnka - ciasto przełożyłam do rośnięcia do natłuszczonego i wysypanego otrębami garnka rzymskiego, czyli glinianego, a kiedy wyrosło wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam najpierw pod przykrywką, a następnie zdjęłam ją by powstała chrupiąca skórka. Życzę powodzenia!!!! :)
Delete