February 07, 2016

Sałatka z tuńczyka z komosą ryżową (quinoa)

Jedna z prostszych do zrobienia i zarazem przepysznych sałatek. Uwielbiam ją na imprezach i jako dodatek do lunchu. Można ją zrobić również w wersji z kuskus. W zasadzie wersja z couscous jest wersją pierwotną. Z czasem kuskus zostało podmienione na komosę i na tyle dobrze się w tej roli spisało, że tak już zostało. Czasem też tuńczyk podmieniany jest na kurczaka z puszki lub gotowanego. W każdej wersji jest pyszna. 


150 g komosy lub kuskus
2 ogórki konserwowe
1 mała cebula
1 puszka (ok. 170 g - 5.5 oz) tuńczyka w sosie własnym lub oliwie - ja wolę w oliwie, bo jest bardziej wyrazisty smakowo
1/2 puszki (ok. 430 g- 15.5 oz) kukurydzy
3-4 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
3 łyżki drobno posiekanego koperku


Komosę lub kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Tuńczyka rozgnieść na drobne kawałki. Cebulę i ogórka bardzo drobno posiekać. Kukurydzę odsączyć. W misce połączyć i wymieszać wszystkie składniki. Doprawić według upodobań solą i pieprzem. 






Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment