Gołąbki
3 lb (1.35 kg) mięsa mielonego - u mnie z indyka
1 cebula
2 jajka
200 g kaszy gryczanej
200 g serka koziego lub owczego (np. feta lub bryndza)
sól
pieprz
kapusta słodka lub włoska
Sos pomidorowy
2 puszki sosu (przecieru) pomidorowego
1 szklanka wody z parzenia kapusty
4 łyżki kwaśnej śmietany
sól, pieprz
Kaszę ugotować na sypko według instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Cebulę drobno posiekać, dodać kaszę, jajka i serek kozi ocieplony do temperatury pokojowej. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wszystko wyrobić na jednolitą masę.
Kapustę sparzyć. Delikatnie zdejmować liście, a następnie odcinać zgrubienie głównego nerwu. W liście zawijać porcje mięsa i ciasno układać w garnku lub żaroodpornym naczyniu wyłożonym brzydszymi liśćmi wierzchnimi i odciętymi nerwami. Z wierzchu nakryć kolejną porcją liści. Garnek lub naczynie do połowy uzupełnić wodą - tą używaną do parzenia kapusty, przykryć szczelnie folią aluminiową i poprzekłuwać ją w kilku miejscach. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 380F (190C). Piec ok. 1.5 godziny. Zostawić w piekarniku do ostygnięcia.
Przygotować sos - do garnka wlać przecier pomidorowy i ok. 1 szklanki wody, a następnie śmietanę. Zagotować, często mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
Gołąbki podawać z kartoflami lub bez, polane sosem pomidorowym.
Inspiracja: Wielki apetyt
3 lb (1.35 kg) mięsa mielonego - u mnie z indyka
1 cebula
2 jajka
200 g kaszy gryczanej
200 g serka koziego lub owczego (np. feta lub bryndza)
sól
pieprz
kapusta słodka lub włoska
Sos pomidorowy
2 puszki sosu (przecieru) pomidorowego
1 szklanka wody z parzenia kapusty
4 łyżki kwaśnej śmietany
sól, pieprz
Kaszę ugotować na sypko według instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Cebulę drobno posiekać, dodać kaszę, jajka i serek kozi ocieplony do temperatury pokojowej. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wszystko wyrobić na jednolitą masę.
Kapustę sparzyć. Delikatnie zdejmować liście, a następnie odcinać zgrubienie głównego nerwu. W liście zawijać porcje mięsa i ciasno układać w garnku lub żaroodpornym naczyniu wyłożonym brzydszymi liśćmi wierzchnimi i odciętymi nerwami. Z wierzchu nakryć kolejną porcją liści. Garnek lub naczynie do połowy uzupełnić wodą - tą używaną do parzenia kapusty, przykryć szczelnie folią aluminiową i poprzekłuwać ją w kilku miejscach. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 380F (190C). Piec ok. 1.5 godziny. Zostawić w piekarniku do ostygnięcia.
Przygotować sos - do garnka wlać przecier pomidorowy i ok. 1 szklanki wody, a następnie śmietanę. Zagotować, często mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
Gołąbki podawać z kartoflami lub bez, polane sosem pomidorowym.
No comments:
Post a Comment