4 lb/ ok. 1300 g łopatki wieprzowej
2 średnie cebule
czosnek
sól
pieprz
cząber
Mięso umyć i obkroić z dużych kawałków tłuszczu. Do sporego rondla wlać 2 łyżki oleju. Obsmażyć na nim mięso. Wyjąć z garnka i zeszklić cebulę pokrojoną na plastry lub półplastry. Pod koniec dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Na cebuli położyć obsmażone mięso, a całość posypać przyprawami i zalać szklanką wody. Zagotować, tak by woda zawrzała, a następnie zmniejszyć moc palnika i dusić je pod przykrywką, co jakiś czas sprawdzając, czy jest wystarczająco dużo płynu i mięso się nie przypala. Gotowa łopatka musi być tak miękka, że będzie ją łatwo poszarpać widelcem. Gdyby sosu było dużo, na ostatnie pół godziny duszenia można zwiększyć nieco moc i zdjąć przykrywkę, by zredukować jego ilość.
Mięso umyć i obkroić z dużych kawałków tłuszczu. Do sporego rondla wlać 2 łyżki oleju. Obsmażyć na nim mięso. Wyjąć z garnka i zeszklić cebulę pokrojoną na plastry lub półplastry. Pod koniec dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Na cebuli położyć obsmażone mięso, a całość posypać przyprawami i zalać szklanką wody. Zagotować, tak by woda zawrzała, a następnie zmniejszyć moc palnika i dusić je pod przykrywką, co jakiś czas sprawdzając, czy jest wystarczająco dużo płynu i mięso się nie przypala. Gotowa łopatka musi być tak miękka, że będzie ją łatwo poszarpać widelcem. Gdyby sosu było dużo, na ostatnie pół godziny duszenia można zwiększyć nieco moc i zdjąć przykrywkę, by zredukować jego ilość.
Gotowe mięso poszarpać widelcem, ewentualnie odrzucając pozostałe większe kawałki tłuszczu. Wymieszać z sosem, który się wytworzył w czasie duszenia oraz cebulą i czosnkiem.
Podawać na kanapkach, typu torta lub w taco czy burrito wraz z dodatkami, takimi jak pomidory, poszatkowana sałata, tarty ser.
Uwagi dodatkowe
- Czosnek i przyprawy należy użyć według własnych upodobań smakowych
- Do przygotowania mięsa możemy użyć piekarnika. Wówczas zamiast dusić obsmażoną łopatkę, należy ją włożyć z dodatkami do naczynia żaroodpornego lub garnka, który można wstawić do piekarnika, zalać wodą, przykryć i piec mięso przez 2 godziny w temperaturze 350 F/175 C lub na 6 godzin w temperaturze 170 F/90 C.
- Podobnie można przygotować mięso w wolnowarze. Wszystkie składniki ułożyć w misie wolnowara tak jak w garnku. Zalać wodą i zamknąć. Gotować 8-9 godzin używając programu "low" lub 7 godzin używając programu "high".
No comments:
Post a Comment