March 10, 2017

Bułeczki do hamburgerów i torty

Przepis na bardzo szybkie bułeczki do hamburgerów i kanapek typu torta. Najlepsze są świeże, więc warto je naszykować tuż przed wykorzystaniem. Ja je robiłam w czasie gdy moje mięso się dusiło. A potem to już tylko poskładało się kanapkę. Starsze bułki można wykorzystać na zapiekanki lub "odświeżyć" w piekarniku. 





500 g mąki pszennej 
30 g świeżych lub 15 g suchych drożdży 
300 ml mleka 
50 g masła 
1 jajko
1 łyżeczka soli 
2 łyżki cukru 

Drożdże rozrobić z łyżeczką cukru i łyżką mąki oraz odrobiną letniej wody lub mleka. Kiedy zaczyn ruszy, dodać go do mąki. Dodać mleko, jajko, sól i pozostały cukier. Wymieszać, tak by wszystkie składniki się połączyły. Pod koniec dodać miękkie masło. Wyrabiać przez chwilę tak by masło się całkowicie wmieszało w ciasto. Chwilę jeszcze wyrabiać, po czym misę z ciastem nakryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Kiedy ciasto podwoi objętość, podzielić je na 8-10 równych kawałków i uformować bułki. Odstawić na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia, po czym posmarować mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 380 F/190 C. Piec ok. 12-15 minut aż bułeczki ładnie się zarumienią. Podawać z hamburgerami lub z mięsem (pulled pork).







Źródło - Kwestia smaku

Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment