500 g mąki pszennej
30 g świeżych lub 15 g suchych drożdży
300 ml mleka
50 g masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
Drożdże rozrobić z łyżeczką cukru i łyżką mąki oraz odrobiną letniej wody lub mleka. Kiedy zaczyn ruszy, dodać go do mąki. Dodać mleko, jajko, sól i pozostały cukier. Wymieszać, tak by wszystkie składniki się połączyły. Pod koniec dodać miękkie masło. Wyrabiać przez chwilę tak by masło się całkowicie wmieszało w ciasto. Chwilę jeszcze wyrabiać, po czym misę z ciastem nakryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi objętość, podzielić je na 8-10 równych kawałków i uformować bułki. Odstawić na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia, po czym posmarować mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 380 F/190 C. Piec ok. 12-15 minut aż bułeczki ładnie się zarumienią. Podawać z hamburgerami lub z mięsem (pulled pork).
Źródło - Kwestia smaku
No comments:
Post a Comment