500g/1.1 lb pomidorów
500g/1.1 lb truskawek
1/2 sporego ogórka
1/2 zielonej papryki
60 ml/2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
20 ml octu sherry
50 g czerstwego chleba*
220 ml/szklanka wody
Truskawki umyć i odszypułkować. Pomidory i paprykę umyć, a następnie pokroić na mniejsze kawałki, ogórka obrać i pokroić zgrubnie. Włożyć do miski i posypać solą. Odstawić na 1 godzinę, by puściły sok. Chleb pokruszyć na mniejsze kawałki i zalać wodą.
Kiedy warzywa puszczą sok, zmiksować je blenderem wraz z chlebem i truskawkami na gładką masę. Pod koniec dodać ocet i oliwę. Doprawić solą do smaku. Przetrzeć masę przez gęste sitko. Gdyby było nieco zbyt gęste, dodać ciut więcej wody. Wstawić na kilka godzin by gazpaczo się ostudziło. Podawać bardzo zimne.
* zamiast chleba można dodać dobrej jakości bułkę tartą, np. z bagietki czy brioszki
Inspiracja: Directo al Paladar

No comments:
Post a Comment