W tym roku testowałam różne chłodniki. Jakoś tak wyszło - pewnie przez to, że lato było dość gorące, a my mniej podróżowaliśmy. A co za tym idzie, nie jedliśmy poza domem tyle, ile zwykle latem. Chłodniki zwykle kojarzą się z botwinką, tymczasem można zrobić je z bardzo wielu warzyw. Zwłaszcza, jeśli się lub maślankę czy kefir. W upalne dni fantastycznie gasi pragnienie, a dodanie warzyw tylko dodaje uroku. Ten chłodnik to ogórki, koperek i maślanka.
150 g ogórków
2 łyżki posiekanego koperku
2 szklanki maślanki lub kefiru
sól
Ogórki obrać i pokroić na mniejsze kawałeczki lub zetrzeć na tarce. Posypać solą i odstawić na 15-20 minut by puściły sok.
Po tym czasie ogórki wraz z sokiem przełożyć do wysokiego naczynia. Zalać maślanką, dodać koperek i dobrze zmiksować blenderem. Dosolić do smaku. Podawać zimny
No comments:
Post a Comment