150 g czereśni
1/4 średniej wielkości fioletowej cebuli
1 dojrzałe, ale nadal twardawe awokado
kilka gałązek kolendry lub pietruszki
2 łyżki pestek dyni
1 – 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
sól i czarny pieprz
szczypta płatków chili lub pieprzu cayenne
Rozgrzać dość mocno patelnię i uprażyć na niej pestki, uważając by się nie przypaliły. Odstawić do przestudzenia.
Czereśnie umyć i wydrylować. Przekroić na połówki. Cebulę pokroić na cienkie półplasterki. Awokado obrać i pokroić na dość duże kawałki. Kolendrę lub pietruszkę posiekać.
Wszystkie składniki włożyć do miski, polać sokiem cytrynowym lub limonkowym i dobrze wymieszać doprawiając solą i pieprzem.
Inspiracja: Jadłonomia
Rozgrzać dość mocno patelnię i uprażyć na niej pestki, uważając by się nie przypaliły. Odstawić do przestudzenia.
Czereśnie umyć i wydrylować. Przekroić na połówki. Cebulę pokroić na cienkie półplasterki. Awokado obrać i pokroić na dość duże kawałki. Kolendrę lub pietruszkę posiekać.
Wszystkie składniki włożyć do miski, polać sokiem cytrynowym lub limonkowym i dobrze wymieszać doprawiając solą i pieprzem.
Inspiracja: Jadłonomia
No comments:
Post a Comment