To co trzeba pamiętać, to to, iż jest to zimny napój, a więc mleczna herbata musi być przygotowana z wyprzedzeniem co najmniej kilku godzin. Ja często robiłam większą porcję i przechowywałam w lodówce przez 2-3 dni.
1 szklanka mleka
1/2 łyżki herbaty liściastej
brązowy cukier Demerara*
1/2 mocnej kawy z ekspresu lub dobrej rozpuszczalnej
lód
boba
Mleko wlać do garnuszka. Dosypać do niego herbatę i gotować, co jakiś czas mieszając, aż do momentu gdy prawie zacznie kipieć. Odstawić na bok i trzymać pod przykrywką około 5 minut. Przecedzić przez bardzo gęste sitko i posłodzić. Wlać do słoiczka i dobrze schłodzić w lodówce.
Przygotować kawę - rozpuszczalną lub espresso. Lekko ostudzić.
Przygotować bobę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Boby powinno się robić tyle, ile zużyjemy. Robi się ją szybko, a dłuższe przechowywanie jej nie służy.
Kiedy mamy już wszystkie potrzebne składniki, do wysokich szklanek czy też słoiczków do picia wsypać bobę, dodać tyle lodu ile chcemy. Zalać to przestudzoną kawą i dopełnić herbatą mleczną. Podawać ze specjalnymi grubymi słomkami do picia napojów z bobą.
* zamiast cukru można użyć miodu. W wersji z miodem można również pominąć kawę i zrobić honey milk tea
Mleko wlać do garnuszka. Dosypać do niego herbatę i gotować, co jakiś czas mieszając, aż do momentu gdy prawie zacznie kipieć. Odstawić na bok i trzymać pod przykrywką około 5 minut. Przecedzić przez bardzo gęste sitko i posłodzić. Wlać do słoiczka i dobrze schłodzić w lodówce.
Przygotować kawę - rozpuszczalną lub espresso. Lekko ostudzić.
Przygotować bobę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Boby powinno się robić tyle, ile zużyjemy. Robi się ją szybko, a dłuższe przechowywanie jej nie służy.
Kiedy mamy już wszystkie potrzebne składniki, do wysokich szklanek czy też słoiczków do picia wsypać bobę, dodać tyle lodu ile chcemy. Zalać to przestudzoną kawą i dopełnić herbatą mleczną. Podawać ze specjalnymi grubymi słomkami do picia napojów z bobą.
* zamiast cukru można użyć miodu. W wersji z miodem można również pominąć kawę i zrobić honey milk tea
No comments:
Post a Comment