Zasadniczo sałatkę należy zrobić według własnego uznania co do ilości składników. Można więc użyć więcej sałaty lub mnie. Podobnie bobu i truskawek. Wszystko zależy od naszego apetytu. Proporcje tu pokazane to przykład, ale jak to bywa z takimi sałatkami, warto wypracować swoje własne.
1/2 szklanki ugotowanego bobu
5-6 truskawek
2 łyżki prażonych płatków migdałowych
sałata - ja użyłam rukoli (arugula), ale można dowolnej
Sos
3 łyżki oleju z awokado
1.5 łyżeczki soku z cytryny
sól i zioła prowansalskie do smaku
Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić wzdłuż na ćwiartki.
W szklance wymieszać olej z sokiem z cytryny. Dodać sól i zioła prowansalskie.
W miseczce ułożyć sałatę. Na niej rozłożyć truskawki i bób. Całość polać sosem i posypać migdałami.

No comments:
Post a Comment