July 28, 2022

Chłodnik z maślanki i ogórków małosolnych

Przy takich upałach jakie panują, chłodnik to jedyne rozwiązanie by nie tylko się schłodzić, ale i przy okazji nasycić. Babcia, która miała swoje ustalone kombinacje smakowe zapewne by powiedziała, że po nim zrobi się atrament w brzuchu, jednak ja mogę powiedzieć, że nie zrobił się.  A za to spełnił swoja rolę. 

Taki chłodnik absolutnie bije na łeb na szyje wszelkie inne chłodniki pod względem prostoty wykonania. W dosłownie kilka chwil możemy popijać nim obiad lub po prostu zjeść jako zupę na lunch czy obiad. 


3 szklanki maślanki
3 ogórki małosolne lub delikatnie ukiszone
koperek

Ogórki drobno pokroić. Dodać poszatkowany koperek. Zalać maślanką i dobrze schłodzić. 

Uwagi dodatkowe
  • Chłodnik można od razu jeść/pić. Ale jeśli pozwoli się mu postać kilka godzin, to zdecydowanie zyskuje na jakości i walorach chłodzących. 
  • Chłodnik można również zrobić w wersji wegańskiej, używając wegańskiej maślanki lub jogurtu.
  • Jeśli wolimy chłodnik nieco rzadszy, do rozcieńczenia można wykorzystać nieco soku z ogórków. 

      







Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment