Taki chłodnik absolutnie bije na łeb na szyje wszelkie inne chłodniki pod względem prostoty wykonania. W dosłownie kilka chwil możemy popijać nim obiad lub po prostu zjeść jako zupę na lunch czy obiad.
3 szklanki maślanki
3 ogórki małosolne lub delikatnie ukiszone
koperek
3 ogórki małosolne lub delikatnie ukiszone
koperek
Ogórki drobno pokroić. Dodać poszatkowany koperek. Zalać maślanką i dobrze schłodzić.
Uwagi dodatkowe
- Chłodnik można od razu jeść/pić. Ale jeśli pozwoli się mu postać kilka godzin, to zdecydowanie zyskuje na jakości i walorach chłodzących.
- Chłodnik można również zrobić w wersji wegańskiej, używając wegańskiej maślanki lub jogurtu.
- Jeśli wolimy chłodnik nieco rzadszy, do rozcieńczenia można wykorzystać nieco soku z ogórków.
No comments:
Post a Comment