July 15, 2022

Makaron z sosem truskawkowym i truskawkami

Makaron z truskawkami to chyba naprawdę - obok pierogów czy gołąbków - nasze narodowe danie letnie. 😉 Nawet powstają o nim memy, i to wcale niekoniecznie tylko polskie! Coś w tym więc musi być. 

W dzisiejszych czasach taki obiad budzi u niektórych kontrowersje i wywołuje dyskusje - że niezdrowy, bo tyle węglowodanów, że bezwartościowy, i tak dalej..... Ale czy warto nawet wdawać się w takie dyskusje? Jak komuś nie pasuje to można nie jeść, a ci, dla których jest to danie-smak dzieciństwa, mogą sobie raz na jakiś czas zafundować taki obiad czy podwieczorek bez większego uszczerbku dla zdrowia, a zdecydowanie z pożytkiem dla nastroju. 😉

Ta wersja jest nieco inna od tego co przygotowywała Babcia. U Babci makaron był polany śmietaną i posypany dużą ilością truskawek. Tutaj, śmietana jest częściowo wymieszana z rozgniecionymi truskawkami, tworząc sos. Na wierzchu oczywiście jest dużo truskawek. Przepis nie ma ustalonych proporcji - wszystko zależy od tego ile osób chce jeść, jak gęstą, słodką i truskawkową śmietanę lubimy oraz ile truskawek chcemy dodać - zjeść.


makaron
truskawki
śmietana 
cukier do smaku

Opcjonalnie: mleko do rozrzedzenia gęstej śmietany

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W czasie gdy się gotuje, przygotować truskawki - umyć je, odszypułkować i pokroić na drobniejsze kawałki. Część truskawek odłożyć do sosu. 

Śmietanę umieścić w kielichu blendera, dodać truskawki i lekko osłodzić. Zmiksować na sos. Jeśli trzeba, nieco rozrzedzić mlekiem. Jeśli nie mamy blendera, truskawki można po prostu rozgnieść widelcem. Sos nie musi być gładki. 

Gotowy makaron odcedzić, przelać chłodną wodą i nieco ostudzić. Na talerzach układać porcję makaronu, polewać sosem truskawkowym. Na każdej porcji układać truskawki.









Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment