Makaron z truskawkami to chyba naprawdę - obok pierogów czy gołąbków - nasze narodowe danie letnie. 😉 Nawet powstają o nim memy, i to wcale niekoniecznie tylko polskie! Coś w tym więc musi być.
W dzisiejszych czasach taki obiad budzi u niektórych kontrowersje i wywołuje dyskusje - że niezdrowy, bo tyle węglowodanów, że bezwartościowy, i tak dalej..... Ale czy warto nawet wdawać się w takie dyskusje? Jak komuś nie pasuje to można nie jeść, a ci, dla których jest to danie-smak dzieciństwa, mogą sobie raz na jakiś czas zafundować taki obiad czy podwieczorek bez większego uszczerbku dla zdrowia, a zdecydowanie z pożytkiem dla nastroju. 😉
Ta wersja jest nieco inna od tego co przygotowywała Babcia. U Babci makaron był polany śmietaną i posypany dużą ilością truskawek. Tutaj, śmietana jest częściowo wymieszana z rozgniecionymi truskawkami, tworząc sos. Na wierzchu oczywiście jest dużo truskawek. Przepis nie ma ustalonych proporcji - wszystko zależy od tego ile osób chce jeść, jak gęstą, słodką i truskawkową śmietanę lubimy oraz ile truskawek chcemy dodać - zjeść.
makaron
truskawki
śmietana
cukier do smaku
Opcjonalnie: mleko do rozrzedzenia gęstej śmietany
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W czasie gdy się gotuje, przygotować truskawki - umyć je, odszypułkować i pokroić na drobniejsze kawałki. Część truskawek odłożyć do sosu.
Gotowy makaron odcedzić, przelać chłodną wodą i nieco ostudzić. Na talerzach układać porcję makaronu, polewać sosem truskawkowym. Na każdej porcji układać truskawki.
No comments:
Post a Comment