July 30, 2022

Bób duszony z pomidorami

Fasolakia, czyli grecka potrawa z fasoli i pomidorów, bardzo nam rok temu przypadła do gustu. Do tego stopnia, że była niemal na każdy obiad aż do dnia, gdy się nam znudziła. W tym roku próbuję jej odmianę z bobem. Ten pomysł przyszedł mi do głowy, gdy przeglądałam jakieś zdjęcia z Grecji. Na iluś była fasolia yiahni, czyli fasolka w sosie pomidorowym, okraszona na koniec fetą. Nie mając pomysłu na lekki obiad, uznałam, że taki eksperyment będzie wart grzechu. I wszystko by się udało, gdyby nie to, że w ostatniej chwili okazało się, że fety w naszym domu z jakiegoś nieznanego powodu nie ma. A za późno było by jechać do sklepu. I tak powstała potrawa z oscypkiem oraz dużą ilością koperku. 


14 oz / 400 g bobu świeżego lub mrożonego
1 mała cebula - może być ze szczypiorem
3-4 ząbki czosnku
3-4 dojrzałe pomidory rzymskie (Roma) lub 2 średnie typu malinowe lub beef steak (bawole)
1/2 łyżeczki oregano
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
Woda do podlewania w czasie duszenia

Oscypek do podania

Jeśli używamy bobu świeżego, można go lekko go podgotować. Mrożony bób rozmrozić. Cebulę poszatkować na kostkę, czosnek drobno posiekać lub przepuścić przez praskę. Pomidory obrać ze skórki dowolną metodą i pokroić w kostkę. 

Na patelni rozgrzać olej/oliwę. Zeszklić cebulę, po czym dodać czosnek i chwilę smażyć uważając, by nie przypalił się. Dodać pomidory i chwilę smażyć. Następnie dołożyć bób, doprawić solą, oregano i pieprzem, po czym całość wymieszać i przykryć. Dusić aż bób zmięknie, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dolać troszkę wody. 

Podawać z oscypkiem startym na tarce. Lub z kawałkami fety, tak jak powinno być w greckiej kuchni. 😉


Uwagi dodatkowe
  • Najlepszy jest młody bób - wówczas nie wymaga on zdejmowania skórki. 
  • Zamiast świeżych pomidorów można użyć puszkowanych - około jednej szklanki.




Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment