1.1 lb/500 g mąki
4 łyżki/50 g oleju
250-300 ml bardzo gorącej, praktycznie wrzącej wody
4 łyżki/50 g oleju
250-300 ml bardzo gorącej, praktycznie wrzącej wody
0.5 łyżeczki soli
Morele
Sos morelowy
1/2 szklanki śmietany lub jogurtu waniliowego
2 morele
odrobina mleka
Przygotować ciasto na pierogi. W misie miksera umieścić mąkę. Dodać olej i 250 ml bardzo ciepłej wody. Zacząć wyrabiać. W razie potrzeby, dodać stopniowo pozostałą wodę - tylko tyle ile potrzeba. Ciasto nie powinno być zbyt luźne czy lepiące się. Nakryć miską i odstawić na 20-30 minut, by odpoczęło.
W czasie gdy ciasto na pierogi sobie odpoczywa, przygotować morele – umyć i pokroić je na ćwiartki.
Ciasto podzielić na mniejsze części. Jedną część, na delikatnie oprószonej mąką stolnicy, rozwałkować na cienki placek. Resztę ciasta trzymać przykrytą miseczką lub ściereczką, by się nie zeschło. Z placka wykrawać szklanką lub specjalną obręczą kółka. Nakładać ćwiartki moreli i dokładnie zalepiać na brzegach. Odkładać na tacę obsypaną mąka lub wyłożoną papierem.
W dużym garnku zagotować wodę. Lekko ją osolić. Gotowe pierogi wrzucać do wody partiami i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody.
Ze śmietany/jogurtu, mleka i moreli przygotować polewę do podawania pierogów. W razie potrzeby dosłodzić zgodnie ze swoimi upodobaniami smakowymi.
Uwagi dodatkowe
- Zarówno ciasto na pierogi, jak i sos można przygotować w wersji wegańskiej
- Zamiast sosu morelowego możemy oczywiście podać tradycyjną śmietanę z cukrem.
- Jak to bywa w przypadku pierogów z owocami, nie są one zbyt kształtne, ale za to smakiem rekompensują swój wygląd.
No comments:
Post a Comment