W sezonie letnim takie morelowe ciasto po prostu trzeba zrobić. I przystroić lukrem z płatkami jadalnych kwiatków - takich jak nagietki, różem aksamitki czy bratki oraz listkami ziół - miety, bazylii Ciasto wtedy nie tylko zachwyca smakiem, ale i wyglądem. Jest takie letnie, takie kolorowe i wesołe...
Ciasto jest robione według przepisu na ciasto z pomidorami, tyle że pomidory zastąpione zostały morelami.
2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
1.5-2 szklanki moreli
1 banan
1/2 szklanki oleju roślinnego
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
Opcjonalnie - płatki kwiatów jadalnych, takich jak aksamitki, nagietków, nasturcji, róży, listki mięty.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 370 F/180 C.
2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
1.5-2 szklanki moreli
1 banan
1/2 szklanki oleju roślinnego
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
Lukier
szklanka cukru
1-2 łyżeczki soku z cytryny
2-3 łyżki wody
Opcjonalnie - płatki kwiatów jadalnych, takich jak aksamitki, nagietków, nasturcji, róży, listki mięty.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 370 F/180 C.
Morele umyć, wypestkować i zmiksować blenderem na gładką masę. Do ciasta potrzebna nam będzie jedna szklanka tak przygotowanej masy morelowej. Dodać banana, cukier i olej i ponownie zmiksować, aż powstanie jednolita masa.
W misce miksera umieścić suche składniki. Lekko wymieszać, po czym dodać mokre składniki. Mieszać mikserem aż do momentu gdy wszystkie składniki się połączą.
Formę keksówkę (mniej więcej o wymiarach 12 x 4.5 x 3 in/30.5 x 11.4 x 8 cm) wysmarować olejem. Ciasto przelać do formy - do połowy wysokości. Piec ok. 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić na kratce.
Przygotować lukier i posmarować nim lekko ostudzone ciasto. Posypać płatkami kwiatów i listkami mięty.
W misce miksera umieścić suche składniki. Lekko wymieszać, po czym dodać mokre składniki. Mieszać mikserem aż do momentu gdy wszystkie składniki się połączą.
Formę keksówkę (mniej więcej o wymiarach 12 x 4.5 x 3 in/30.5 x 11.4 x 8 cm) wysmarować olejem. Ciasto przelać do formy - do połowy wysokości. Piec ok. 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić na kratce.
Przygotować lukier i posmarować nim lekko ostudzone ciasto. Posypać płatkami kwiatów i listkami mięty.
No comments:
Post a Comment