July 13, 2022

Talarki kartoflane na Dzień Frytek

Za frytkami nie szaleję. Owszem lubię czasem je sobie zjeść, ale przyznam, że znacznie lepiej smakują w wersjach innych niż ta podstawowa z ketchupem. Frytki w Holandii i Belgii, podawane z majonezem, są przepyszne. Podobnie frytki podawane w restauracjach śródziemnomorskich z sosem czosnkowo-pomidorowym (a być może nawet sosem czosnkowo-ketchupowym) i posypane fetą. Albo te, które jadłam na Słowacji z sosem tatarskim. No ale obok Dnia Frytek nie sposób przejść obojętnie. A kiedy na dworze jest gorąco i niezbyt chce się gotować, to spokojnie na obiad można podać takie właśnie talarki z czosnkowym sosem, a do tego chłodnik. Jakieś warzywa - typu sałatka z pomidorów czy ogórków, kalafior i obiad gotowy. Rzecz jasna talarki sprawdzą się i z innymi dodatkami, w tym i mięsem czy rybą. Talarki te przypominają dobrze obsmażone kartofle, jakie jadamy, gdy z obiadu zostanie jakaś porcja lub gdy celowo zrobimy więcej, właśnie by usmażyć. Te najbardziej przyrumienione, wszystkim najlepiej smakują. A i pieczone kartofle to nie nowość u nas w domu, bo z chęcią je zjadamy w różnej postaci. Tu dla odmiany i dla szybszego pieczenia zostały pokrojone w plasterki. 


5 kartofli
2 łyżki oliwy lub oleju
szczypta pieprzu, oregano, tymianku
1/2 łyżeczki soli

Sos
1/2 szklanki jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
1 łyżka majonezu
Koperek


Piekarnik rozgrzać do 400 F/200 C. 

Kartofle umyć. Można je obrać, ale w przypadku młodych nawet nie ma takiej potrzeby. Pokroić na niezbyt grube plasterki. 

W misce wymieszać olej/oliwę z przyprawami. Dodać do niej kartofle i dobrze wszystko wymieszać, by każdy talarek pokrył się tłuszczem. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem. Piec aż do momentu gdy się zabrązowią i zrobią chrupiące. 

W czasie gdy kartofle się pieką, przygotować sos. Wymieszać jogurt z majonezem. Dodać bardzo drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno poszatkowany koperek.


Uwagi dodatkowe
  • Talarki można doprawić różnymi ziołami - świetnie się sprawdzą również i cząber, lubczyk czy rozmaryn. 
  • Air-fryer to alternatywa dla piekarnika. Można w nim upiec talarki, dokładnie tak jak piecze się w nim frytki. 
  • Sos można przygotować również i wersji wegańskiej, używając odpowiednich zamienników. 
  • Oczywiście można i zrezygnować z tego sosu na rzecz majonezu, ketchupu czy też dowolnego ulubionego sosu do zwykłych frytek.


  


Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment