5 kartofli
2 łyżki oliwy lub oleju
szczypta pieprzu, oregano, tymianku
1/2 łyżeczki soli
Sos
1/2 szklanki jogurtu greckiego2 ząbki czosnku
1 łyżka majonezu
Koperek
Piekarnik rozgrzać do 400 F/200 C.
Kartofle umyć. Można je obrać, ale w przypadku młodych nawet nie ma takiej potrzeby. Pokroić na niezbyt grube plasterki.
W misce wymieszać olej/oliwę z przyprawami. Dodać do niej kartofle i dobrze wszystko wymieszać, by każdy talarek pokrył się tłuszczem. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem. Piec aż do momentu gdy się zabrązowią i zrobią chrupiące.
W czasie gdy kartofle się pieką, przygotować sos. Wymieszać jogurt z majonezem. Dodać bardzo drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno poszatkowany koperek.
Uwagi dodatkowe
- Talarki można doprawić różnymi ziołami - świetnie się sprawdzą również i cząber, lubczyk czy rozmaryn.
- Air-fryer to alternatywa dla piekarnika. Można w nim upiec talarki, dokładnie tak jak piecze się w nim frytki.
- Sos można przygotować również i wersji wegańskiej, używając odpowiednich zamienników.
- Oczywiście można i zrezygnować z tego sosu na rzecz majonezu, ketchupu czy też dowolnego ulubionego sosu do zwykłych frytek.
No comments:
Post a Comment