Mini-serniczki w szklance to idealny, prosty w wykonaniu deser na każdą okazję. Można je przygotować na krótko przed podaniem - co prawda wymagają spędzenia nieco czasu w lodówce, ale z pewnością mniej niż zajmuje zrobienie regularnego sernika.
12 oz/1.5 paczki serka typu Philadelphia w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki drobnego
skórka otarta z jednej dużej cytryny
Serniczki wykonuje się z prostych składników - jego podstawę stanowi serek typu Philadelphia. Jego naturalna konsystencja sprawia, że nie potrzeba serniczków zestalać żelatyną. Po kilku godzinach w lodówce, są idealne. Do dekoracji można wykorzystać dowolne owoce - wystarczy puścić wodze fantazji. Mogą być to owoce surowe, a może być i frużelina. W każdej wersji będzie to świetne uzupełnienie mini-serniczków.
1 szklanka pokruszonych na mączkę herbatników lub Graham Crackers
5 łyżek rozpuszczonego masła 12 oz/1.5 paczki serka typu Philadelphia w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki drobnego
skórka otarta z jednej dużej cytryny
sok z jednej dużej cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2/3 szklanki zimnej śmietanki kremówki (whipping cream)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2/3 szklanki zimnej śmietanki kremówki (whipping cream)
Do podania - owoce, kilka łyżek bitej śmietany, wiórki tartej czekolady lub odrobina kakao w proszku
Pokruszone lub rozdrobnione blenderem herbatniki lub Graham Crackers wymieszać z masłem. Na dno 8 małych szklaneczek lub słoiczków, w których będziemy serwować serniczki położyć łyżkę mieszanki herbatnikowej. Dobrze docisnąć.
W misie miksera umieścić ser i cukier. Końcówką do ubijania piany lub śmietany, ubić na puszystą masę, a następnie dodać skórkę i sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy.
Kiedy masa jest gotowa, w drugiej misce ubić śmietanę, a następnie połączyć ją z masą serową i dobrze wymieszać. Gotową masę wyłożyć do przygotowanych wcześniej szklaneczek z herbatnikami. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.
Przed podaniem udekorować owocami, bitą śmietaną i wiórkami czekolady.
Uwagi dodatkowe
- Jeśli planujemy dekorować serniczki bitą śmietaną, wartu ubić jej całą szklankę i część odłożyć na dekorację.
- Są ludzie, w tym ja 😉, którzy nie przepadają za spodami w sernikach - herbatnikowy spód można pominąć.
- Ciekawym smakowo urozmaiceniem jest przygotowanie czekoladowego spodu - można do herbatników dodać łyżkę ciemnego kakao lub rozpuścić z masłem nieco czekolady
No comments:
Post a Comment