Nie będę udawać, że jest to danie tajskie czy hinduskie, bo nie jest. Jednak nie zmienia to faktu, że jest to po prostu smaczna potrawka z kurczaka w sosie curry, która u nas w domu pojawia się dość często. Podana z ryżem basmati, świetnie nawiązuje smakowo do kuchni hinduskiej.
Przepis na tę potrawkę znalazłam dawno temu na butelce sosu curry. No i tak się zaczęło. Od tej pory co jakiś czas robię tak kurczaka, zwłaszcza, gdy potrzebuję szybkiego obiadu. Przez wiele lat robiłam ją z gotowym sosem curry, a ostatnio zaczęłam sama robić sos. Można do tego wykorzystać zarówno pastę curry jak i dobrą (ulubioną) przyprawę curry w proszku. No i oczywiście warzywa, bo bez nich potrawka nie może się obyć.
1 por średni por
10 oz / 280 g marchewki pokrojonej w drobne słupki (julienne)
10 oz / 280 g marchewki pokrojonej w drobne słupki (julienne)
1 lb/ 450 g udek kurczaka
3 ząbki czosnku
1 puszka (13.88 fl oz/403 ml) mleczka kokosowego
sól
2 łyżeczki przyprawy curry
1/2 - 1 łyżki pasty curry
olej do smażenia
Pora pokroić w dość cienkie półplasterki. Na rozgrzanym w dużym rondlu oleju podsmażyć pora, by się zeszklił. Przełożyć na miskę.
Na tym samym tłuszczu obsmażyć kurczaka, tak by zarumienił się z każdej strony - mniej więcej 2 minuty na każdą stronę. Dodać marchewkę i wcześniej usmażonego pora. Zalać mleczkiem kokosowym, doprawić solą, curry pastę curry. Curry należy dodawać stopniowo - zwłaszcza pastę, która zazwyczaj jest dość ostra. Za każdym razem, dobrze jest chwilę pogotować całość, by przyprawa się rozeszła po potrawie. Rondel przykryć, zmniejszyć moc palnika i dusić około 20 minut.
Gotową potrawkę podawać z ryżem basmati i lassi do popijania. Może być to zwykłe lass lub mango lassi.
Uwagi dodatkowe
- marchewkę pokrojoną w słupki można kupić gotową lub pokroić przy pomocy specjalnego nożyka, który ułatwi zadania (choć nie wszyscy uważają, że ten nożyk to ułatwia)
- Marchewkę można też pokroić zwykłym nożem tak jak to jest pokazane na wideo poniżej
- I ostatnia metoda polega na użyciu mandoliny do szatkowania/krojenia na plastry oraz noża, jak na wideo poniżej
No comments:
Post a Comment