May 18, 2023

Ciasteczka z maszynki

Chyba wszyscy wychowani w czasach PRLu pamiętają ciasteczka z maszynki do mielenia mięsa, dodatkowo zaopatrzonej w specjalną, acz super prostą, nakładkę z różnymi wzorkami. Nawet jeśli ich nie robili, to z pewnością gdzieś je jedli lub nawet kupowali. Znają je zresztą nie tylko PRLowcy, ale i osoby z innych krajów bratniego bloku - kiedy podałam je do herbaty, gdy odwiedzili nas znajomi Ukraińcy, od razu wywołały wspomnienia i pytania w stylu "a jadaliście to...", "a mieliście to...", "a znacie tamto....". I jak to bywa w takich sytuacjach okazało się po raz kolejny, że nasze kuchnie wiele się nie różnią. 

Ciasteczka z maszynki kojarzą mi się także ze świniobiciem. Nie żebym w nich brała udział. Tzw. ćwiartkę też tylko raz miałam okazję nabyć i było to interesujące przeżycie. 😉 Ale często robiono je na smalcu lub na skwarkach. Były kruche i przepyszne. Same pchały się do buzi. A potem odeszły w zapomnienie, by powrócić gdy nastała moda na sentymentalne kulinaria. A może mnie się tak zdaje przez to, że wyjechałam? Ale chyba nie, bo o ile kiedyś podawano je do herbaty/kawy niemal w każdym domu, o tyle teraz nigdzie ich nie dostaję. Teraz bardziej niż z PRLem kojarzą mi się z ciasteczkami dodawanymi czasem do kawy w jakiejś elegantszej kawiarni czy też z imprezami typu afternoon tea. 



1.1 lb/500 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka / 130 g cukru
14 łyżek / 1 pałka + 6 łyżek / 200 g masła
3 żółtka
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
4 krople ekstraktu z wanilii


Piekarnik rozgrzać do temperatury 375 F/185 C. 

Masło pokroić na drobne kawałki. Włożyć do miski wraz z pozostałymi składnikami. Mikserem lub rękami zagnieść ciasto. 

Ciasto porcjami przepuszczać przez maszynkę do mielenia mięsa, ze specjalną nakładką do robienia ciasteczek. Nożem odcinać ciasteczka o mniej więcej tej samej długości. Układać na blasze wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Piec na jasnobrązowy kolor. 

Uwagi dodatkowe
  • Ciasteczka można wykonać w wersji bardziej luksusowej - np. kakaowej. Wtedy do mąki należy dodać nieco kakao
  • Kolejna wariacja to wykończenie ich polewą czekoladową - całych lub części ciasteczka - np. połowy ciasteczka lub tylko spodu
  • Takie polane czekoladą ciasteczka można dodatkowo posypać orzechami











Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment