Dopóki mieszkałam w Polsce, przekonana byłam, że ryż to ryż. Tymczasem, po zetknięciu się z kuchniami śródziemnomorską oraz najróżniejszymi azjatyckimi, przekonałam się, że nie ma nic bardziej mylnego. Spośród wielu gatunków ryżu najbardziej przypadł mi do gustu ryż basmati i tego używam do wszystkiego.
Ryż w
naszym domu gości dość często. Lubimy i zupę pomidorową z ryżem, i ryż jako
dodatek do różnych dań. Babcia Irena, zawsze do zupy pomidorowej gotowała ryż
na sypko metodą kocykową - czyli podgotowywała go aż do wchłonięcia wody, a następnie zawijała przykryty garnek w
gazety i kocyk, a potem jeszcze wkładała zawinięty w kocyk garnek z ryżem pod kołdrę. Faktycznie był sypki, ale
przyznać trzeba, że było z tym dużo zachodu.
Natomiast nigdy nie lubiłam ryżu gotowanego jak makaron, w dużej
ilości wody - według mnie pozbawiony był smaku, bo cały był wylany z wodą. Nie
gotowałam też ryżu w torebkach. Wiele lat najchętniej robiłam ryż w kuchence mikrofalowej. Oczywiście za każdym razem, gdy tak go gotowałam, słyszałam nad sobą głosy wszystkich
przeciwników używania mikrofalówek do gotowania. Trudno - ryż wychodzi tak
rewelacyjnie i będę nadal zwolenniczką takiej metody. Ale przyznaję, że coraz częściej sięgam i po tradycyjną metodą - gotowania w garnku. Tyle, że inaczej niż robiła to moja babcia.
1 szklanka ryżu
2 szklanki wody
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki soli
Opcjonalnie - 2 łyżki masła
Niezależnie od metody gotowania, ryż należy najpierw przepłukać w zimnej wodzie. Najlepiej wsypać go do miski i zalać zimną wodą, a następnie odcedzić. Czynność powtórzyć, aż woda stanie się czysta.
Metoda mikrofalówki
Do miski, którą można użyć do gotowania w kuchence
mikrofalowej włożyć wszystkie składniki, oprócz masła. Gotować na pełnej mocy
przez 12 minut. Po tym czasie zamieszać i gotować kolejne 3
minuty. Po wyjęciu, nakryć miskę talerzem i pozwolić jej tak postać kilka minut.
Metoda garnkowa
W garnku zagotować wodę. Kiedy zawrze, wsypać ryż, zamieszać i natychmiast zmniejszyć moc palnika do najmniejszego lub ciutek większego niż najmniejszy - na mojej kuchence jest to L lub 1. Zostawić tak na mniej więcej kwadrans i gotować bez mieszania. Jeśli obawiamy się, że zapomnimy, nastawić timer. Pamiętajmy, że każda kuchenka inaczej gotuje, więc warto mimo wszystko mieć oko na ryż. Kiedy ryż wchłonął całkowicie wodę, należy go przemieszać i odstawić z palnika. Masło można dodać lub pominąć.
No comments:
Post a Comment