Klasyk kuchni polskiej, czyli zimowa sałatka z kapusty kiszonej
Dawniej, kiedy pomidory, świeże ogórki, papryka czy sałata uważane były za warzywa sezonowe, ciężko sobie było wyobrazić zimę bez takiej surówki. A i teraz wraca do łask, szczególnie, gdy mówi się o szkodliwości sezonowych warzyw podawanych poza sezonem, gdyż zrobiona jest z tego, co łatwo zebrać jesienią i przechować przez zimę w wersji surowej lub kiszonej. Jest to chyba jedna z moich ulubionych zimowych surówek, gdyż pasuje praktycznie do każdego dania mięsnego czy ryby. A przy tym jest bardzo smaczna i niekłopotliwa w zrobieniu
1 lb kapusty kiszonej
1 marchewka
1 cebula
2-3 łyżki oliwy
Opcjonalnie - pieprz grubo mielony do smaku
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Kapustę lekko odcisnąć, a następnie wymieszać z marchewką, cebulą i oliwą. Popruszyć pieprzem. Przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Surówka ta może stać w lodówce 3-4 dni, zachowując smak i świeżość.
No comments:
Post a Comment