January 14, 2015

Ciasto bardzo pomarańczowe

To ciasto, jest nie tylko bardzo pomarańczowe. Jest też bardzo smaczne i delikatne. Do ciasta dodajemy i sok z pomarańczy, i otartą skórkę. A na wierzchu warto je ozdobić lukrem pomarańczowym i kandyzowaną skórka pomarańczową. 
Po świątecznych, piernikowo-makowych wypiekach, warto zmienić smak, na coś delikatniejszego, acz nadal pozwalającego nam pozostać w atmosferze świąt i świątecznych smaków.

Ciasto
3 jajka
125 ml mleka
125 ml soku pomarańczowego
125 ml oleju
250 g mąki
200 g cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Otarta skórka z 2 pomarańczy

Lukier
Cukier puder
Sok pomarańczowy

Skórka pomarańczowa do ozdoby

Pomarańcze dobrze umyć. Na drobnej tarce zetrzeć z nich skórkę. W misce ubić jajka z cukrem. Dodać otartą skórkę, mąkę i proszek. Dolać sok, mleko i olej, po czym dobrze wszystko  wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej formy. Piec w rozgrzanym do 375 F piekarniku na złoty kolor lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.

Lekko podgrzany  sok pomarańczowy i cukier puder wymieszać na gładki lukier. Dobrze podgrzać lekko sok, dzięki czemu lukier łatwiej się robi, choć nie jest to bardzo konieczne. Lukrem oblać ciasto, a następnie udekorować je kandyzowaną skórką pomarańczową.




Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment