Oryginalny Kir, wywodzi swoją nazwę od nazwiska
burmistrza miasta Dijon w Burgundii, Félixa Kira. Serwował on swoim gościom blanc
cassis, czyli koktajl zrobiony z białego wina (Bourgogne Aligoté) i crème de cassis, w proporcji 1/3
likieru i 2/3 wina. Obecnie preferuje
się proporcje 1-5 do 1/4 likieru, a oficjalny przepis International Bartenders Association zaleca 1/10 crème de cassis. Z czasem zaczęto też używać innych win, np. typu Chardonnay,
i najróżniejszych likierów, dzięki czemu powstało wiele jego wersji. Jedną z
nich jest właśnie Kir Royale, czyli koktajl zrobiony z szampana i crème de cassis. Historia tego koktajlu jest o tyle ciekawa, że jego
powstanie nie było efektem poszukiwania nowych wrażeń smakowych, lecz było
wynikiem strat wojennych i próbą poradzenia sobie z nadmiarem białego wina, po
tym jak niemieccy okupanci skonfiskowali czerwone wina Burgund.
20 ml likieru porzeczkowego
maliny i jeżyny do przybrania (można oczywiście użyć innych owoców)
Oba alkohole powinny być dobrze schłodzone. Do kieliszków wlać szampana, a następnie likier. Wymieszać i udekorować owocami.
Jeśli wolimy słodsze koktajle, możemy nieco zmienić proporcje, zwiększając ilość likieru.
No comments:
Post a Comment