January 03, 2015

Kir Royale

Okres noworoczny sprzyja wznoszeniu toastów za pomyślność. Co prawda Sylwester już minął, ale jeszcze spotykamy się z bliskimi i popijamy szampana. Stąd kolejna propozycja na koktajl na bazie szampana likieru z czarnej porzeczki, czyli crème de cassis – Kir Royale. Ten słodki likier doskonale współgra z wytrawnym szampanem bez żadnego uszczerbku dla smaku całości.


Oryginalny Kir, wywodzi swoją nazwę od nazwiska burmistrza miasta Dijon w Burgundii, Félixa Kira. Serwował on swoim gościom blanc cassis, czyli koktajl zrobiony z białego wina (Bourgogne Aligoté) i crème de cassis, w proporcji 1/3 likieru i 2/3 wina.  Obecnie preferuje się proporcje 1-5 do 1/4 likieru, a oficjalny przepis  International Bartenders Association zaleca 1/10 crème de cassis. Z czasem zaczęto też używać innych win, np. typu Chardonnay, i najróżniejszych likierów, dzięki czemu powstało wiele jego wersji. Jedną z nich jest właśnie Kir Royale, czyli koktajl zrobiony z szampana i crème de cassis. Historia tego koktajlu jest o tyle ciekawa, że jego powstanie nie było efektem poszukiwania nowych wrażeń smakowych, lecz było wynikiem strat wojennych i próbą poradzenia sobie z nadmiarem białego wina, po tym jak niemieccy okupanci skonfiskowali czerwone wina Burgund. 

180 ml wytrawnego szampana 
20 ml likieru porzeczkowego
maliny i jeżyny do przybrania (można oczywiście użyć innych owoców)

Oba alkohole powinny być dobrze schłodzone. Do kieliszków wlać szampana, a następnie likier. Wymieszać i udekorować owocami. 

Jeśli wolimy słodsze koktajle, możemy nieco zmienić proporcje, zwiększając ilość likieru. 







Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment