January 12, 2015

Rosół z kaczki z kołdunami

Kaczki goszczą na naszym stole relatywnie często. Ostatnio kilka razy jedliśmy kaczkę. Pozostały po niej szyjki i inne część, niewykorzystane przy pieczeniu. Stąd pomysł ugotowania dość delikatnego rosołu z kaczki. A do takiego rosołu, aż prosiło się dodać kołduny zamiast zwykłych klusek, które przez swoją zawartość mięsa jagnięcego wzbogaciły rosół. Dzięki temu z niedokończonej zupy, jak nazywam rosół, powstało pożywne danie. 

Rosół
Mięso z kaczki – ja użyłam szyjek, skrzydełek i podrobów (serca i żołądki) z dwóch kaczek
2 marchewki
Kawałek pora
2 patyki selera naciowego
Sól
Pieprz
Opcjonalnie
Mały pęczek koperku

Ciasto
1.1 lb/500 g mąki
4 łyżki/50 g oleju
250-300 ml bardzo gorącej, praktycznie wrzącej wody

Farsz
1 lb surowej jagnięciny z jej naturalnym tłuszczykiem
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
3/4 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka majeranku

Kacze mięso umyć i włożyć do garnka. Dodać obraną marchewkę, umytego pora i selera oraz koperek. Zalać 2 l wody i gotować aż marchewki i mięso zmięknie. Rosół przelać przez gęste sitko, by usunąć szumowiny. Marchewkę pokroić na drobne kawałki i z powrotem wrzucić do rosołu. Resztę warzyw usunąć. Doprawić solą i pieprzem.

Mięso posiekać bardzo drobno lub zmielić w maszynce używając sitka z grubymi oczkami. Można też użyć gotową mieloną jagnięcinę. Dodać cebulę posiekaną w drobną kostkę i zmiażdżony czosnek. Doprawić przyprawami i dobrze całość wymieszać.

Zagnieść ciasto jak na pierogi. Cienko rozwałkować na stolnicy. Szklanką wykrawać kółka. Na każdym kłaść sporą porcję farszu, po czym zawinąć ją w ciasto. Trzeba pamiętać, że farsz jest surowy, co oznacza, że skurczy się w gotowaniu. Nie można go żałować. Ciasto lepić w kulki – idealnie wielkości na jeden kęs, ale mogą być i ciut większe. Gotowe kołduny odkładać na tackę wyłożoną papierem lub silikonową matą.

Na gotujący się rosół wrzucać kołduny i gotować ok. 5 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię. 


Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment