Choć nie jestem specjalną wielbicielką rosołu, bo według mnie to nieskończona zupa, to jednak ta wersja bardzo mi przypadła do gustu - pewnie dlatego, że od dziecka bardzo lubiłam zupę cytrynową, którą robiła Babcia. A zakwaszenie limonką sprawia, iż rosół ten, choć inny w smaku, właśnie tę zupę przypomina.
1 1/2 lb kurczaka bez kości i skóry
1 łyżka oliwy z oliwek (użyłam oliwy z awokado)
1 papryczka jalapeño bez pestek (chyba że chcemy zaostrzyć zupę
4 ząbki czosnku
2 pomidory Roma
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 szklanku posiekanej natki kolendry (cilantro)
3 łyżki soku z limonek
awokado - 1/2 na osobę
chipsy kukurydziane
tarty ser
sól i pieprz do smaku
Opcjonalnie - śmietana
Pomidory wparzyć, obrać ze skórki, wypestkować i drobno pokroić. Na oliwie poddusić papryczkę jalapeño. Pod koniec duszenia dodać zmiażdzony w prasce czosnek. Dodać pomidory i chwilę dusić. Doprawić kminem.
Kurczaka pokroić na mniejsze kawałeczki i dodać do podduszonej papryki i pomidorów. Obsmażyć ze wszystkich stron, po czym zalać 8 szklankami wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować, aż mieso zmięknie. Pod koniec gotowania dodać sok z limonki i bardzo drobno posiekaną natkę. Zagotować i podawać z pokrojonym w kostkę awokado. Jako dodatki podać chipsy, śmietanę i tarty ser.

No comments:
Post a Comment