Sałatka z kaczką
Tak się składa, że na obiad potrzebujemy więcej niż jedną kaczkę. Oczywiście, na tę świeżo upieczoną jest masa chętnych. Ale co zrobić z kawałkami upieczonej kaczki akie zostają kiedy już wszyscy zaspokoją apetyt? Albo gdy zwyczajnie zostało nam zbyt mało kaczki by nakarmić nią rodzinę, ale też i wystarczająco dużym by coś wykombinować? Właśnie wtedy powstał pomysł zrobienia pożywnej sałatki - np. Ceasar lub z mieszanych sałat i z różnymi dodatkami. Teraz, gdy jesteśmy po świętach i warto nieco zmienić naszą dietę na rzecz ciut lżejszej, warto sięgnąć po taką sałatę. Wbrew pozorom, ta lekka sałata całkiem nieźle zaspokoi nasz głód na kilka godzin. Doskonale może więc służyć za przystawkę przed lekkim obiadem lub za lunch.
100 g sałaty rzymskiej lub mieszanej - mogą to być np. młody szpinak, sałata zwykła, czerwona, rukola, endywia, roszponka
50 g fety
100 g kaczki pieczonej
orzechy pecan lekko kandyzowane
50 g suszonych żurawin
3 łyżki oliwy z awokado lub oliwy z oliwek
1.5 łyżki soku z cytryny
Sałatę umyć, osuszyć i poszatkować. Ricottę pokruszyć. Orzechy rozdrobnić. Mięso kaczki pokroić na mniejsze kawałki. Na misce ułożyć sałatę, a na niej kaczkę. Posypać feta, żurawinami i orzechami. Polać sosem zrobionym z oliwy i soku z cytryny.
No comments:
Post a Comment