Szybciutka w wykonaniu i bardzo smaczna babka orzechowo czekoladowa. Idealna na każdą okazję - z polewą czekoladową lub bez. Można też ją podać z frużeliną z leśnych owoców. A można również wykorzystać jako ciasto do tortu, przełożonego dla podkreślenia smaku masą kawową na bazie bitej śmietany. Mówiąc krótko, proste ciasto, a możliwości wykorzystania wiele. A jakby mało było zalet, to jeszcze dodam i to, że ciasto dość długo zachowuje świeżość i nawet po kilku dniach smakuje tak samo jak zaraz po upieczeniu.
4.25 oz/1 pałka i 1 łyżka /120
g masła
8 łyżek / 150 g
nutelli
5 jajek
3/4 szklanki /190 g cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
1 łyżka kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka (60 ml)
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, po czym stopniowo
dodawać nutellę. Żółtka wbić po kolei do masy, a następnie dodać mąkę, kakao,
zmielone orzechy, proszek do pieczenia i mleko.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do
masy. Całość przełożyć do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem, a boki
nasmarowane tłuszczem. Piec w nagrzanym do 360F/180 C piekarniku do suchego patyczka.
Ostudzić i wykończyć polewą czekoladową przygotowaną z przepisu na ganache.
Inspiracja: Moje Wypieki
Inspiracja: Moje Wypieki
No comments:
Post a Comment