Biszkopt
8 jajek
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki
szczypta soli
500 ml śmietany kremówki (heavy whipping cream)
500 g serka mascarpone
75 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Poncz
1/2 szklanki soku pomarańczowego lub anansowego
1/2 szklaki wody
opcjonalnie kilka łyżek mocnego alkoholu, np. likeriu pomarańczowego lub brandy
Ganache
9 oz (ok. 270 gramów) gorzkiej czekolady pociętej na drobne kawałki
1 filiżanka (1 cup) tłustej śmietany (heavy whipping cream)
opcjonalnie 1 łyżka rumu
1 galaretka pomarańczowa
dżem pomarańczowy z kawałkami skórki
W połowie zalecanej wody ugotować galaretkę. Odstawić do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie tężeć, wylać ją do tortownicy.
Białka odzielić od żółtek. Mikserem ubić je na bardzo sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku na przemian z mąką. Masę podzielić na trzy części i wlać do trzech tortownic wyłożonych papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 375F. Piec ok. 15 minut na złoty kolor. Ostudzić i delikatnie wyjąć z forem.
Przygotować krem. Kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier. Delikatnie wmieszać serek mascarpone, mieszając tylko tak długo aż połączy się ze śmietaną.
Przygotować ganache. W garnuszku podgrzewać śmietanę aż do jej zawrzenia, uważając by nie wykipiała. Kiedy zacznie wrzeć, zdjąć z palnika i dodać do śmietany kawałki czekolady. Zostawić tak na minutę lub dwie, a następnie delikatnie mieszać aż cała czekolada się rozpuści. Dodać rum.
Inspiracja: Kwestia smaku
No comments:
Post a Comment