January 01, 2015

Mimoza, czyli pomarańcze i mandarynki

Nawet jeśli nie lubimy szampana Nowy Rok musimy nim zacząć. W końcu tradycji musi stać się zadość i toast noworoczny należy wznieść właśnie szampanem. Ale po toaście możemy już przyznać się do tego, że nie jest to nasze ulubione wino. I wtedy warto zmieszać szampana z sokiem pomarańczowym. 

Oryginalnie mimoza, podawana poranną porą, jest przygotowywana z soku pomarańczowego, który łagodzi ostry smak szampana. Również i sok mandarynkowy nadaje się idealnie do tego, by przygotować mimozę. Ale wtedy puryści drinkowi zapewne powiedzieliby, że jest to już inny drink - na inną okazję. A co tam! Niech mówią. Mnie taka odmiana mimozy bardzo smakuje!


75 ml szampana lub wina musującego
75 ml soku pomarańczowego lub mandarynkowego

Opcjonalnie - lód w kostkach

W kieliszku do szampana wymieszać sok z szampanem. Podawać natychmiast. 

W zależności od rodzaju szampana/wina można tak manipulować proporcjami, aby nasz drink nie był zbyt słodki. Wszak jest to mimoza, a ta jest delikatna. 



Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment