Sezon szparagowy w pełni. Wszędzie można je kupić - i małe, i duże, i zielone, i fioletowe. Ze szparagów przyznam najbardziej lubię zupę szparagową. Jest dla mnie kwintesencją lekkich zup wiosennych. Już ich widok sprawia, że chce się je jeść.
Zupa szparagowa w tej wersji wyjątkowo przypadła mi do gustu, gdyż jest lekko zagęszczona zmiksowanymi szparagami - dosłownie 2-3, bo to nie ma być zupa krem. Dzięki temu staje się wyrazistsza w smaku i dokładnie o to mi chodziło, kiedy ją robiłam. No i oczywiście musi być koperek. Tego do wiosennych potraw nigdy nie jest zbyt dużo.
Ponieważ nie lubię marnować jedzenia, zawsze mam dylemat co robić ze zdrewniałymi końcówkami szparagów. Nie nadają się do jedzenia, a z drugiej strony żal je ot tak po prostu wyrzucić. Stąd wykorzystuję je do gotowania wywaru na nich, ale bez dodawania ich do zasadniczej zupy.
12-15 szparagów
3-4 kartofle
1 marchewka
1/2 średniego pora
1 l wywaru mięsnego
1 łyżeczka oleju
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
4 łyżki koperku
śmietana
sól i pieprz do smaku
Ze szparagów oderwać twarde końcówki. Zalać połową wywaru i gotować ok. 10 minut. Odrzucić końcówki, a wywar zachować. Pozostałe części łodyg szparagów pokroić na plasterki, zostawiając w całości końcówki. Plasterki dwóch-trzech łodyg pogotować wraz z wywarem, a następnie zmiksować je używając blendera.
Pora przekroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie na cienkie paseczki. Kartofle obrać i pokroić na kostkę, a marchewkę na drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek przepuścić przez praskę lub drobniutko posiekać.
W garnku, rozgrzać olej i masło. Zeszklić pora, a pod koniec dodać czosnek i delikatnie przesmażyć z porem. Dodać kartofle i marchewkę. Zalać wywarem mięsnym i tym zachowanym z gotowania końcówek łodyg szparagowych. Gotować ok. 5-7 minut aż kartofle zmiękną. Dodać szparagi i gotować jeszcze 2 minuty. Dosypać koperek, doprawić śmietaną i solą i pieprzem do smaku.
Podając można posypać fetą pokrojoną na kawałki, co dodatkowo podniesie smak.
Julia Child: http://openvault.wgbh.org/catalog/V_B0D9EDA444FC425C8932E0BE8198AAA5
No comments:
Post a Comment