Leniwe pierogi
1.1 lb /450 g sera białego
1 łyżka masła w temperaturze pokojowej
2 jajka
3.5 oz/100 g mąki pszennej
Szczypta soli
Sos
1 lb / 450 g mieszanki owoców jagodowych - jeżyny, maliny, truskawki, jagody
1/2 szklanki wody
2-3 łyżki śmietany
opcjonalnie cukier do smaku
Do podania - dodatkowe świeże owoce
Przygotować sos - owoce zagotować z odrobiną wody. Gotować ok. 10 minut, a następnie przetrzeć przez sitko. Przestudzić, a następnie zmieszać ze śmietaną.
Ser zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę do kartofli. Włożyć miski i wymieszać z masłem. Dodać jajka i rozetrzeć przy pomocy widelca. Dodać mąkę i wymieszać z masą serową.
Masę wyłożyć na posypany mąką blat i uformować wałeczek, a następnie wyciąć leniwe.
W garnku zagotować lekko osoloną wodę (1 łyżeczka na 3 q/l wody). Wrzucić leniwe pierogi i ugotować.
Podawać od razu z sosem owocowym. Opcjonalnie szykujemy pangratto, które zawsze pasuje do leniwych
2-3 łyżki bułki tartej
1 łyżka cukru
4 łyżki masła
opcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu
Na suchej patelni rumienimy bułkę. Dodajemy masło, a kiedy się rozpuści cukier i cynamon. Całość mieszamy i podajemy wraz z leniwymi.
Uwagi dodatkowe
- Ambitniejszym sposobem wykonania leniwych jest rozdzielenia żółtek i białek. Wówczas najpierw do masy serowej dajemy żółtka, a na koniec łączymy ją delikatnie z ubitą na sztywno pianą z białek. Tylko czy wtedy są to nadal leniwe? 😉
- Leniwe można podawać z dowolnymi dodatkami słodkimi - cukrem, sosem owocowym ze śmietaną lub bez niej, z pangratto, z cukrem i cynamonem. Co kto lubi!
- Leniwe pierogi można też podać z takim sosem malinowym/jeżynowym.
- Leniwe można też podać jako dodatek do dania wytrawnego - np. mięsa w dowolnym sosie lub sosu grzybowego. Traktuję leniwe jako bazę, a dodatki zależą od tego, jaki obiad chcemy jeść - słodki czy wytrawny
No comments:
Post a Comment