August 12, 2024

Leniwe pierogi z owocami i nie tylko

Kiedy latem jemy leniwe pierogi, przypominają mi się kolonijne i obiady na których serwowano leniwe. Zawsze były to najlepsze obiady, a kolejka po dokładki nie miała końca! A były serwowane wyłącznie z cukrem i z omastą z masła. Lato i dostatek owoców sezonowych sprawia, że częściej sięgamy po delikatniejsze potrawy, nie wymagające wielkiego szykowania, a przede wszystkim gotowania. Owoce sezonowe mają jeszcze tę właściwość, że pożeramy je oczami i czasem zdarza się, że mamy ich za dużo, i trzeba je zamrozić lub przerobić na sos owocowy. I taki właśnie zrobiłam tym razem. Ale to nie jest jedyna opcja, bo wersja z sosem kurkowym była tak pyszna, że zanim zdołałam zrobić zdjęcie, to już ich nie było. 😉



Leniwe pierogi
1.1 lb /450 g sera białego
1 łyżka masła w temperaturze pokojowej
2 jajka
3.5 oz/100 g mąki pszennej
Szczypta soli

Sos
1 lb / 450 g mieszanki owoców jagodowych - jeżyny, maliny, truskawki, jagody
1/2 szklanki wody
2-3 łyżki śmietany

opcjonalnie cukier do smaku

Do podania - dodatkowe świeże owoce 

Przygotować sos - owoce zagotować z odrobiną wody. Gotować ok. 10 minut, a następnie przetrzeć przez sitko. Przestudzić, a następnie zmieszać ze śmietaną.

Ser zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę do kartofli. Włożyć miski i wymieszać z masłem. Dodać jajka i rozetrzeć przy pomocy widelca. Dodać mąkę i wymieszać z masą serową.

Masę wyłożyć na posypany mąką blat i uformować wałeczek, a następnie wyciąć leniwe.

W garnku zagotować lekko osoloną wodę (1 łyżeczka na 3 q/l wody). Wrzucić leniwe pierogi i ugotować.

Podawać od razu z sosem owocowym. Opcjonalnie szykujemy pangratto, które zawsze pasuje do leniwych

2-3 łyżki bułki tartej
1 łyżka cukru
4 łyżki masła
opcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu

Na suchej patelni rumienimy bułkę. Dodajemy masło, a kiedy się rozpuści cukier i cynamon. Całość mieszamy i podajemy wraz z leniwymi. 

Uwagi dodatkowe
  • Ambitniejszym sposobem wykonania leniwych jest rozdzielenia żółtek i białek. Wówczas najpierw do masy serowej dajemy żółtka, a na koniec łączymy ją delikatnie z ubitą na sztywno pianą z białek. Tylko czy wtedy są to nadal leniwe? 😉
  • Leniwe można podawać z dowolnymi dodatkami słodkimi - cukrem, sosem owocowym ze śmietaną lub bez niej, z pangratto, z cukrem i cynamonem. Co kto lubi! 
  • Leniwe pierogi można też podać z takim sosem malinowym/jeżynowym.
  • Leniwe można też podać jako dodatek do dania wytrawnego - np. mięsa w dowolnym sosie lub sosu grzybowego. Traktuję leniwe jako bazę, a dodatki zależą od tego, jaki obiad chcemy jeść - słodki czy wytrawny








Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment