Właśnie nastał ten moment lata, kiedy mamy pod dostatkiem pomidorów. I nie tylko chodzi mi o ich ilość, ale i różnorodność - bawole serca (beefsteak), koktajlowe (cherry, grape), malinowe, żółte, pomarańczowe i wiele innych. No i oczywiście są przepyszne - dojrzałe, pełne smaku i soczyste. Można je jeść dosłownie w każdej postaci.
Panzanella to bardzo prosta sałatka, rodem z Toskanii i Umbrii. Jej głównym składnikiem są dojrzałe, choć nadal jędrne pomidory, odrobina cebuli, czerstwy chleb i mozarella. Często dodawane są i ogórki. Na letni lunch czy przystawkę przed obiadem wręcz idealna, zwłaszcza że mnogość pomidorów jaką teraz mamy sprawi, że każda będzie nieco inaczej smakowała w zależności od tego, których użyjemy.
Panzanella to bardzo prosta sałatka, rodem z Toskanii i Umbrii. Jej głównym składnikiem są dojrzałe, choć nadal jędrne pomidory, odrobina cebuli, czerstwy chleb i mozarella. Często dodawane są i ogórki. Na letni lunch czy przystawkę przed obiadem wręcz idealna, zwłaszcza że mnogość pomidorów jaką teraz mamy sprawi, że każda będzie nieco inaczej smakowała w zależności od tego, których użyjemy.
Nie ma jednego przepisu na panzanellę. Wykończenie jej daje pole do popisu. Można użyć więc tylko oliwy lub oliwy z dodatkami, takimi jak ocet balsamiczny, czosnek, pieprz, zioła. Wszystko zależy od naszego gustu i wyobraźni kulinarnej.
1 lb/450 g pomidorów - najlepiej różnych gatunków i kolorów
1 średni ogórek
1/4 małej cebuli lub 3-4 gałązki zielonej cebulki/małej dymki
1 średni ogórek
1/4 małej cebuli lub 3-4 gałązki zielonej cebulki/małej dymki
1 kromka chleba
2-3 oz/60-90 g mozzarelli
kilka liści bazylii
4 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
pieprz do smaku
Opcjonalnie
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- dodatkowe kromki chleba do podania
Pomidory pokroić na mniejsze kawałki i osolić, by puściły nieco soku. Dodać pokrojonego na plasterki ogórka - w skórce lub bez.
Chleb pokroić w kostkę i przysmażyć na patelni na rozgrzanych 2 łyżkach oliwy aż zrobi się chrupiący i delikatnie brązowy. Odstawić na bok i ostudzić.
Cebulę pokroić w piórka lub drobne plasterki (zieloną cebulkę lub małą dymkę). Dodać do pomidorów i ogórka. Mozzarellę pokroić lub po prostu rozdrobnić palcami na drobniejsze kawałki i dodać do sałatki. Dodać listki bazylii - mniejsze w całości, a większe nieco rozdrobnione.
Przygotować sos - 2 łyżki oliwy wymieszać z octem balsamicznym i drobno posiekanym lub przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Polać sałatkę i delikatnie wymieszać. Na wierzchu posypać kostkami z przyrumienionego chleba. Jeśli wolimy wersję bez octu balsamicznego i czosnku, po prostu polać gotową sałatkę oliwą z oliwek.
Uwagi dodatkowe
- Zamiast czerstwego chleba, przyrumienianego na patelni, można użyć gotowych croutons
- Sałatkę można dodatkowo posypać oregano - suszonym lub świeżym
No comments:
Post a Comment